Ράαμπ: Η Δύση πρέπει να προσπαθήσει να επηρεάσει θετικά τους Ταλιμπάν

Ράαμπ: Η Δύση πρέπει να προσπαθήσει να επηρεάσει θετικά τους Ταλιμπάν

Η Βρετανία προειδοποίησε τους Ταλιμπάν ότι το Αφγανιστάν δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί για την εξαπόλυση τρομοκρατικών επιθέσεων, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Δύση θα πρέπει να προσπαθήσει «να επηρεάσει θετικά» τους ισλαμιστές που κατέλαβαν και πάλι την εξουσία στην Καμπούλ με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να επιδείξει πραγματισμό στις σχέσεις της με τους Ταλιμπάν και να προσπαθήσει να δει αν μπορεί να επηρεάσει προς το μετριοπαθέστερο τη νέα εξουσία στο Αφγανιστάν.

«Το μήνυμά μας θα είναι αυτό: το Αφγανιστάν δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί για την εξαπόλυση τρομοκρατικών επιθέσεων κατά της Δύσης, είχαμε επί 20 χρόνια επιτυχία στον τομέα αυτόν», δήλωσε ο Ράαμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky.

«Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, στην οδό ευρέων διπλωματικών-οικονομικών κυρώσεων, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ως μοχλό στο μέγιστο, και επ΄αυτού είμαι ρεαλιστής, ώστε να προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε προς το μετριοπαθέστερο και να ασκήσουμε μίας μορφής θετική επίδραση στο καθεστώς.

Στο σχόλιο δημοσιογράφου του Sky ότι οι Ταλιμπάν είναι «ένα τσούρμο αγροίκων με τη βούλα», ο Ράαμπ απάντησε: «Δεν θα διαφωνήσω με την άποψη αυτή, αλλά τώρα είναι εξουσία και τώρα χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πραγματικότητα».

«Πρέπει να δοκιμάσουμε αν υπάρχει προοπτική μετριασμού αυτού του είδους του καθεστώτος που τώρα θα δούμε να εγκαθίσταται», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δήλωσε ότι σταθεροποιείται και «η σταθεροποίηση του αεροδρομίου είναι κομβικής σημασίας».