Ρ. Σουνάκ: Αισιόδοξος ότι Βρετανία - ΕΕ θα καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία

Ρ. Σουνάκ: Αισιόδοξος ότι Βρετανία - ΕΕ θα καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία

Αισιόδοξος και σίγουρος ότι θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμφανίσθηκε σήμερα Πέμπτη ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

«Υπάρχει πολλή δουλειά και νομίζω ότι με εποικοδομητική στάση και καλή θέληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Σουνάκ στον Sky. «Είναι σαφές ποιο είναι το πλαίσιο της συμφωνίας. Ελπίζω ότι η Ε.Ε. θα δει ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών που ζητάμε είναι πράγματα που έχουν ήδη συμφωνήσει με άλλες χώρες», ανέφερε. «Οι ομάδες εργάζονται σκληρά», συμπλήρωσε.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες για την πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς μια νέα εμπορική συμφωνία, παρά την «πραγματική πρόοδο» στις συνομιλίες για το Brexit.

Μένουν λιγότερο από 40 ημέρες έως την 31η Δεκεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit, ύστερα από την οποία η Βρετανία –που αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου– θα πάψει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Χωρίς ένα εμπορικό σύμφωνο που να διέπει τη σχέση τους, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες διατρέχουν τον κίνδυνο ενός νέου οικονομικού σοκ, που θα έρθει να προστεθεί σε αυτό που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Οι δύο πλευρές, που εργάζονται επί ενός κοινού κειμένου που έχει ήδη προχωρήσει πολύ, πρέπει επί της αρχής να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία εγκαίρως πριν το τέλος του έτους, προκειμένου να είναι δυνατή η επικύρωσή της από την Βρετανία, καθώς και από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Σημειώνεται οτι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας για τους όρους που θα διέπουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα και με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, που επικαλούνταν πληροφορίες πρεσβευτές της ΕΕ.