R. Menendez, ο πρώτος εν ενεργεία γερουσιαστής που δικάζεται στις ΗΠΑ για διαφθορά εδώ και 36 χρόνια

R. Menendez, ο πρώτος εν ενεργεία γερουσιαστής που δικάζεται στις ΗΠΑ για διαφθορά εδώ και 36 χρόνια

Ο Robert Menendez γίνεται σήμερα ο πρώτος εδώ και 36 χρόνια εν ενεργεία γερουσιαστής των ΗΠΑ ο οποίος θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου με την κατηγορία της δωροδοκίας. 

Ο 63χρονος Menendez, ο οποίος εκλέγεται ανελλιπώς στη Γερουσία από το 2006 στο Νιου Τζέρσεϊ με τους Δημοκρατικούς, κατηγορείται ότι μεσολάβησε σε κρατικούς αξιωματούχους για λογαριασμό του συγκατηγορούμενού του Salomon Melgen, ενός πλούσιου οφθαλμιάτρου από τη Φλόριντα, με αντάλλαγμα πολυτελή δώρα και δωρεάν διακοπές, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια με τη μορφή των δωρεών στις προεκλογικές του εκστρατείες.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει ένα δίμηνο και στην περίπτωση καταδίκης του Menendez, θα χάσει και την έδρα του -κάτι που θα συμβεί, επίσης, εάν επιλέξει να παραιτηθεί ή αποπεμφθεί από τους συναδέλφους του μετά από πρόταση μομφής. Εφόσον κάτι από αυτά συμβεί, τότε ο αντικαταστάτης του θα οριστεί από τον κυβερνήτη της πολιτείας, Chris Christie, ένα φανατικό Ρεπουμπλικάνο και υποστηρικτή του Donald Trump, διευρύνοντας έτσι την ισχνή πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος εν ενεργεία γερουσιαστής που είχε παραπεμφθεί σε δίκη, το 1981, προερχόταν επίσης από το Νιου Τζέρσεϊ και ήταν ο Harrison Williams, ο οποίος και καταδικάστηκε για μια υπόθεση διαφθοράς που έγινε γνωστή ως «Abscam».

Photo by Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images/ Ideal Image