7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Qatar Petroleum: Πρός έκδοση ομολόγου 10 δισ. δολαρίων

Qatar Petroleum: Πρός έκδοση ομολόγου 10 δισ. δολαρίων
Shutterstock

Ο κρατικός παραγωγός ενέργειας Qatar Petroleum σκοπεύει να εκδώσει ομόλογα έως και 10 δισ. δολ. αυτό το τρίμηνο για να χρηματοδοτήσει ένα τεράστιο έργο φυσικού αερίου.

Σύμφωνα πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg, η εταιρεία επιδιώκει να πουλήσει 7-10 δισ. δολ. 5ετη, 10ετή και 30ετή ομόλογα.

Αυτό σημαίνει ότι προγραμματίζει μια από τις μεγαλύτερες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων φέτος και μία από τις μεγαλύτερες οποιουδήποτε είδους ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές. Η κυβέρνηση του Κατάρ εξέδωσε ομόλογο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο του περασμένου έτους και προσέλκυσε σχεδόν 45 δισ. δολ. Η βαθμολόγηση από τους οίκους είναι AA- από τη Moody’s Investors Service και την S&P Global Ratings.

Σημειώνεται ότι το Κατάρ πραγματοποιεί ήδη μεγάλες επενδύσεις στις εγκαταστάσεις υγροποίησης αερίου οι οποίες θα επεξεργάζονται την παραγωγή από το ανατολικό τμήμα του North Field, το μεγαλύτερο μη συνδεδεμένο πεδίο φυσικού αερίου στον κόσμο. 

Εκεί, κατασκευαστούν τέσσερα «megatrains» - (εγκαταστάσεις υγροποίησης) - το καθένα με την ικανότητα παραγωγής 8 εκατομμυρίων τόνων ΥΦΑ ετησίως. Όταν και τα τέσσερα τεθούν σε λειτουργία υπολογίζεται ότι θα αυξήσουν την ετήσια παραγωγική ικανότητα ΥΦΑ του Κατάρ σε 110 εκατομμύρια τόνους από 77 εκατομμύρια σήμερα.

Το Κατάρ στοχεύει να αυξήσει την εθνική ικανότητα παραγωγής ΥΦΑ σε 126 εκατομμύρια τόνους έως το 2027.