ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

PWC: 6 δισ. ευρώ προσέλκυσαν το 2020 οι ελληνικές επιχειρήσεις - Στα 4,1 δισ. οι εξαγορές

PWC: 6 δισ. ευρώ προσέλκυσαν το 2020 οι ελληνικές επιχειρήσεις - Στα 4,1 δισ. οι εξαγορές

Εξαγορές και συγχωνεύσεις ύψους 4,1 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν το 2020 με επίκεντρο τις ελληνικές επιχειρήσεις, παρά το δύσκολο περιβάλλον εξαιτίας της πανδημίας που στάθηκε πρόσκομμα στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC "Εξαγορές και Συγχωνεύσεις στην Ελλάδα 2020". 

Συνολικά οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν €6 δισ. κατά το 2020, σύμφωνα με την έρευνα, εκ των οποίων τα € 4,1 δισ. αφορούν σε Εξαγορές και Συγχωνεύσεις (Ε&Σ), τα €1,7δισ. σε εταιρικά ομόλογα, €45 εκατ. σε ιδιωτικοποιήσεις και €600 εκατ. αφορούν συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Το 2020, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ήταν μια δύσκολη χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της επίδρασης της πανδημίας, η όποια ανέκοψε την αναπτυξιακή πορεία τόσο της παγκόσμιας όσο και της ελληνικής οικονομίας, με τη χώρα μας να αποδεικνύεται ανθεκτική και να συρρικνώνεται κατά 8,2% σε ετήσια βάση, έναντι δυσμενέστερων προβλέψεων. 

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, ο αριθμός των Ε&Σ μειώθηκε κατά 31% το 2020, όμως η μέση αξία συναλλαγής αυξήθηκε κατά € 19 εκ. σε σχέση με το 2019, αντανακλώντας μια μεταστροφή προς μεγαλύτερες συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, το 2020, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, υλοποιήθηκαν 10 συναλλαγές μεγάλης κεφαλαιοποίησης (άνω των €100εκ.), έναντι 8 το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 10 μεγαλύτερες σε αξία συναλλαγές, στις 8 συμμετείχαν ξένοι επενδυτές, αναδεικνύοντας την τάση προσέλκυσης ξένων επενδυτών στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. 

 Διαφοροποίηση σημειώνεται και στην κατεύθυνση των συναλλαγών σε σχέση με το 2019, με τις εισερχόμενες συναλλαγές να μειώνονται σε αριθμό κατά 22 συναλλαγές, άλλα να αυξάνονται σε όρους μέσης αξίας κατά €46εκ. Παράλληλα, οι εγχώριες συναλλαγές αυξήθηκαν οριακά σε αριθμό (κατά 2 συναλλαγές) ενώ διπλασιάστηκε η μέση αξία τους.

Συνολικά, η αγορά Ε&Σ οδηγήθηκε από εγχώριες συναλλαγές οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο μικρές και οδηγούμενες από ελληνικά κεφάλαια, ενώ οι εισερχόμενες και εξερχόμενες συναλλαγές ήταν λιγότερες σε αριθμό αλλά με υψηλότερο μέσο μέγεθος.

Σε αντίθεση με το 2019 όπου υπήρξε έντονη διακλαδική δραστηριότητα, το 2020 κυριάρχησε ο κλάδος των ΤΜΤ (Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ, Τεχνολογία), όπου πραγματοποιήθηκαν 14 συναλλαγές, γεγονός που οφείλεται και στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρείται η εξαγορά εταιρειών που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο (π.χ. Skroutz, Instashop, caremarket) με υψηλό τίμημα συναλλαγής, ως απόρροια της αυξημένης τους αξίας, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κλάδος της Ενέργειας με 9 συναλλαγές, ως αποτέλεσμα της ευρύτερης μετάβασης που επιχειρείται προς ένα βιώσιμο πρότυπο ανάπτυξης.

Για το 2021, βάσει των ήδη συμφωνηθέντων και των σχετικών ανακοινώσεων, η αξία των συναλλαγών προβλέπεται να ξεπεράσει τα € 2δισ. με επιπλέον €1,5 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Κυριάκος Ανδρέου, Partner και Advisory Leader, PwC Ελλάδας σημειώνει: “Οι προβλέψεις για μετά το πέρας της πανδημίας είναι θετικές. Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι υψίστης σημασίας καθώς χρειάζεται να κατευθυνθούν προς παραγωγικές επενδύσεις και μεταρρυθμιστικές δράσεις δημιουργώντας δυνατότητες για ισχυρή ανάκαμψη και ενδυνάμωση της παραγωγικής δομής της χώρας. Η πανδημία επιτάχυνε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αναφορικά με την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, αναδεικνύοντας το δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσει η χώρα και μετά την πανδημική κρίση συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου της βιώσιμης ανάπτυξης και της προσέλκυσης νέων επενδύσεων.”

Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner και Επικεφαλής του τμήματος Deals της PwC Ελλάδας, σχολίασε: “Το 2020, ήταν μια διαφορετική χρονιά με πολλές δυσκολίες σε όλα τα επίπεδα. Αναπόφευκτα οι συνθήκες της πανδημίας οι οποίες και αναχαίτισαν την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επηρέασαν την αγορά των E&Σ καταγράφοντας μείωση του αριθμού των συναλλαγών. Ωστόσο, η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε δίνοντας την ευκαιρία για διατήρηση του momentum της προηγούμενης χρονιάς παρά το γεγονός της μη ολοκλήρωσης των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων, λόγω της πανδημίας. Οι προβλέψεις για το 2021 είναι θετικές καθώς αναμένεται το άνοιγμα των αγορών και η ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων που ‘πάγωσαν’ κατά το 2020.”

Ο Γιώργος Μακρυπίδης, Partner και επικεφαλής Corporate Finance της PwC Ελλάδας, σημείωσε: “Το 2020 παρατηρήσαμε εξαιρετική δυναμική συναλλαγών σε κλάδους που σχετίζονται με την πράσινη ενέργεια, την τεχνολογία, τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές καθώς και τον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο. Η χώρα μας πλέον αντιμετωπίζεται ως περιβάλλον χαμηλού ρίσκου με αποδόσεις οι οποίες ακόμα υπερβαίνουν τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Η διαφοροποίηση αυτή των αποδόσεων τείνει να εξαλειφθεί οδηγώντας σε υψηλότερες αποτιμήσεις. Το 2021 αναμένουμε εξίσου υψηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον στους ίδιους κλάδους καθώς και στον τομέα των τροφίμων, με άνοδο του επιπέδου των συναλλαγών τόσο σε αριθμό αλλά και σε αξία.”

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η PwC αναδείχθηκε πρώτος χρηματοοικονομικός σύμβουλος για Ε&Σ βάσει αριθμού συναλλαγών και βάσει αξίας συναλλαγών σε συναλλαγές μεταξύ $ 10εκ.-$300εκ.