Πυροσβεστική Υπηρεσία: 56 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Πυροσβεστική Υπηρεσία: 56 δασικές πυρκαγιές σε 24 ώρες

Μέσα σε 24 ώρες, από τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι τις 7 σήμερα το απόγευμα, εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με σημαντικότερη αυτή που ξέσπασε στην Κεντρική Εύβοια και καίει ακόμη απειλώντας οικισμούς που έχουν εκκενωθεί.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική εκδηλώθηκαν 56 δασικές πυρκαγιές για την αντιμετώπιση των οποίων επιχείρησαν «796 πυροσβέστες, 347 οχήματα, 274 πυροσβέστες ως πεζοπόρα τμήματα, 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), 30 εθελοντές και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν όλα τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης».

Επίσης «συνδρομή παρείχαν δύο (2) Ε/Π, δύο (2) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) καθώς και 56 υδροφόρες και 17 μηχανήματα έργου των Περιφερειών και των ΟΤΑ, 30 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα»

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα και δυναμικά στο αρχικό το Επιχειρούν 227 πυροσβέστες, 75 πυροσβεστικά οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ» και περιοδικά 6 Α/Φ, 6 Ε/Π και 1 Ε/Π ως συντονιστικό. Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν: δύο (2) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα (1) Ε/Π Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.), οκτώ (8) μηχανήματα έργου και δέκα (10) υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α».

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι τα πτητικά μέσα έχουν πλέον επιχειρήσει αφού το σκοτάδι δεν επιτρέπει την επιχειρησιακή δράση του και θα επανέλθουν στα μέτωπα της πυρκαγιάς με το πρώτο φως της ημέρας.

Στην Εύβοια μετέβησαν προκειμένου να συντονίσουν το έργο της πυρόσβεσης ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.

Στην ανακοίνωση της πυροσβεστικής γίνεται αναφορά και στο αίτημα συνδρομής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU) που ανταποκρίθηκε άμεσα και η χώρα μας θα ενισχυθεί με πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία των Π.Υ. καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Έκκληση προς τους πολίτες

Η πυροσβεστική υπηρεσία απευθύνει έκκληση στους πολίτες ώστε:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.

Τέλος, καλεί όλους τους πολίτες «να είναι προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».