Πυροβολισμοί σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ - 11 νεκροί και έξι τραυματίες

Πυροβολισμοί σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ - 11 νεκροί και έξι τραυματίες

Σε τουλάχιστον 11 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στην ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε σήμερα σε εβραϊκή συναγωγή στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνιας, σύμφωνα με την εφημερίδα The Jerusalem Post και τον επίσημο απολογισμό των αμερικανικών αρχών. Οι τραυματίες ανέρχονται στους έξι. Πρόκειται για μία από τις φονικότερες επιθέσεις αντισημιτικού χαρακτήρα στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο ένοπλος σκότωσε τουλάχιστον 11 ανθρώπους, μεταξύ αυτών τουλάχιστον 1 αστυνομικό. Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας. Ο ύποπτος παραδόθηκε στην αστυνομία δηλώνοντας στους αστυνομικούς ότι «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν» και φωνάζοντας και άλλα συνθήματα αντισημιτικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα  με τις πληροφορίες που μετέδωσε το CBS News έχουν επίσης χτυπηθεί τρεις αστυνομικοί που προσπάθησαν να σταματήσουν τον δράστη, ο οποίος τελικά συνελήφθη αφού πρώτα είχε ταμπουρωθεί στον τρίτο όροφο της συναγωγής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δράστης είναι ένας 46χρονος με την επωνυμία Ρόμπερτ Μπάουερς με γνωστές αντισημιτικές απόψεις. Όπως μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα ο ένοπλος κρατούσε ένα ημιαυτόματο τυφέκιο AR-15 και ένα πιστόλι τύπου Glock. Ακόμη στον αστράγαλό του βρέθηκε ένα ακόμη όπλο, όπως επίσης και ένα ακόμη πιστόλι στη ζώνη του.

Ο πράκτορας του FBI Μπομπ Τζόουνς δήλωσε, σε μια συνέντευξη τύπου, ότι η επίθεση που εξαπέλυσε ο ένοπλος στη συναγωγή στο Πίτσμπουργκ είναι μια ενέργεια που εκφράζει μίσος, ενώ επισήμανε ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ πιστεύει έως αυτή τη στιγμή πως ο δράστης ενήργησε μόνος του.

«Δεν είχαμε καμία γνώση ότι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου πριν από σήμερα» υπογράμμισε ο Τζόουνς. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ένοπλος χρησιμοποίησε στην επίθεση ένα αυτόματο τουφέκι και τρία περίστροφα.

Ο ύποπτος παραμένει υπό νοσηλεία στο νοσοκομείο με την κατάσταση της υγείας του να κρίνεται καλή. Φέρει τραύματα από σφαίρες, όπως γνωστοποίησε ο διευθυντής δημόσιας υγείας του Πίτσμπουργκ Ουέντελ Χίσριτς.

Η εισβολή στη συναγωγή θεωρείται «ομοσπονδιακή παραβίαση» και το FBI θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην έρευνα, σύμφωνα με τον διευθυντή δημόσιας ασφάλειας του Πίτσμπουργκ.

Αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι κάλεσαν την αστυνομία, τόνισαν ότι ο ένοπλος μπήκε στην συναγωγή «Tree of Life» στην περιοχή Squirrel Hill και άνοιξε πυρ αδιακρίτως.

Όταν οι πρώτοι αστυνομικοί έφτασαν στον χώρο, άνοιξε πυρ εναντίον τους, υποχρεώνοντάς τους να καλυφθούν πίσω από τα περιπολικά. 

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και προχώρησαν σε εκκένωση του χώρου, καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.