Πυρκαγιές στην Αν. Αττική: Αποζημίωση 1,4 εκατ. ευρώ ζητούν οι συγγενείς θύματος

Πυρκαγιές στην Αν. Αττική: Αποζημίωση 1,4 εκατ. ευρώ ζητούν οι συγγενείς θύματος

Για «εγκληματικές παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων» κάνει λόγο η πρώτη αγωγή που κατατέθηκε στο διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα.

Η αγωγή κατατέθηκε από επτά συγγενείς θύματος της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018, στο Νέο Βουτζά. Με την αγωγή οι συγγενείς ζητούν να τους επιδικαστεί το συνολικό ποσό του 1.450.315 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν.

Οι συγγενείς του θύματος κάνουν λόγο για τεράστιες ποινικές ευθύνες των αρμοδίων οργάνων υποστηρίζοντας ότι: «Στον οικισμό του Νέου Βουτζά ο 70χρονος συνταξιούχος καθηγητής μαθηματικών κάηκε- απανθρακώθηκε μαζί με την μισθώτρια του σπιτιού, ενώ ήταν και οι δύο εντός του αυτοκινήτου της, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την πύρινη λαίλαπα που μαινόταν στην περιοχή».

«Για την πρωτόγνωρη βιβλική καταστροφή υπάρχουν τεράστιες ποινικές και αστικές ευθύνες αρμοδίων και επιφορτισμένων οργάνων του κρατικού μηχανισμού και της αυτοδιοίκησης για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών κρίσεων και εκτάκτων φυσικών φαινομένων, που έχουν σχέση με τον ευαίσθητο τομέα της πολιτικής προστασίας της χώρας μας», σημειώνουν στην αγωγή τους οι συγγενείς του θύματος.

Επίσης τονίζουν ότι από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή του Νταού Πεντέλης μέχρι και την ολοκλήρωση της καταστροφής «υπάρχει εγκληματική έλλειψη ενεργοποίησης όλων των αρμοδίων οργάνων, καθώς δεν εφαρμόστηκαν οι ρητά προβλεπόμενες σχετικές διατάξεις για την πολιτική προστασία».

Οι συγγενείς του 70χρονου συνταξιούχου καθηγητή επισημαίνουν πως πρόκειται για εγκληματικές παραλείψεις τόσο του Ελληνικού Δημοσίου (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ), όσο και της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα.

«Ο θάνατος του συγγενή μας όπως και των υπολοίπων θυμάτων οφείλεται αποκλειστικά στις εγκληματικές παραλείψεις των υπευθύνων και αρμοδίων οργάνων. Αν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα εκ του Νόμου ενδεδειγμένα μέτρα, θα είχε αποφευχθεί το ασύλληπτο δράμα και ο θάνατος των 100 μέχρι σήμερα ανθρώπων. Οι συνθήκες που βρήκε τραγικό θάνατο ο άνθρωπός μας είναι πρωτόγνωρες, δραματικές, φρικιαστικές και απερίγραπτες. Τα άτυχα θύματα βρέθηκαν εντελώς ανυπεράσπιστα στο έλεος της φονικής πυρκαγιάς».

 Σύμφωνα με την αγωγή των συγγενών του θύματος, οι Δήμοι, η Περιφέρεια και οι δασικές υπηρεσίες δεν φρόντισαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν από την έναρξη του καλοκαιριού, ώστε να καθαριστεί η περιοχή από ξερά δένδρα, φύλλα και δεν είχαν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες.

Παρόλο που από την προηγούμενη ημέρα είχε υπάρξει ενημέρωση για βαθμό επικινδυνότητας για φωτιά, δεν συγκλήθηκε το προβλεπόμενο συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Εξαιτίας όλων των παραπάνω παραλείψεων είχαμε σαν αποτέλεσμα «να αποβιώσουν με βασανιστικό τρόπο 33 άτομα στο Μάτι, 31 άτομα στο Κόκκινο Λιμανάκι, 7 στον Νέο Βουτζά, 2 στη Ραφήνα, να πνιγούν αβοήθητοι στη θάλασσα 9 άτομα, ν' αποβιώσουν σε νοσοκομεία λόγω των σοβαρών εγκαυμάτων 17 άτομα και να πεθάνει ένα βρέφος στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Παίδων».

Το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας είναι αυτό που θα εκδικάσει την αγωγή των συγγενών του 70χρονου θύματος στο Νέο Βουτζά.