Πυρκαγιά στο Μάτι: Αλλοίωση στοιχείων από την Π.Υ. για να κουκουλωθούν ευθύνες καταγγέλλει ο Α. Γκουρμπάτσης

Πυρκαγιά στο Μάτι: Αλλοίωση στοιχείων από την Π.Υ. για να κουκουλωθούν ευθύνες καταγγέλλει ο Α. Γκουρμπάτσης

Ευθύνες στον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι επιρρίπτει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ο πραγματογνώμονας που ερευνά την υπόθεση για λογαριασμό του Αντώνη Φούσα, δικηγόρου οικογενειών των θυμάτων.

«Η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος γνώριζε έγκαιρα για τον κίνδυνο της πυρκαγιάς» υποστηρίζει ο εμπειρογνώμονας κάνοντας λόγο για αλλοίωση της ώρας αναγγελίας της πυρκαγιάς «ώστε να να δικαιολογηθούν εγκληματικά λάθη και παραλείψεις των εμπλεκομένων φορέων».

«Αναφέρθηκε από τον αποστρατευθέντα ήδη Αρχηγό Π.Σ. η ανακριβής ώρα 16:49 μ.μ. και όχι η πραγματική ώρα 16:41 μ.μ., ως ώρα αναγγελίας στο 199 της πυρκαγιάς», συνεχίζει ο κ. Γκουρμπάτσης.

«Υπήρχε χρόνος για εκκένωση και το σημαντικότερο υπήρχε χρόνος, που έμεινε αναξιοποίητος, για να χτυπηθεί η πυρκαγιά στην αρχή της ή σε ακατοίκητες περιοχές» προσθέτει.

Ο πρώην αξιωματικός της Π.Υ. επισημαίνει πως «κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε την 26η Ιουλίου 2018 η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η Ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας, παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου, για την τραγωδία στο Μάτι, ειπώθηκαν πολλές ανακρίβειες και απεκρύβη η αλήθεια των πραγματικών περιστατικών».

 

Πρέπει δε να τονισθεί, ότι κάθε λεπτό που αργοπορεί η αναγγελία πυρκαγιάς - κυρίως δασικής - καθυστερεί αντίστοιχα και η άμεση κινητοποίηση των αναγκαίων πυροσβεστικών δυνάμεων και των πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης για την προσβολή αυτής, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές αυτή να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς και να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, ανάλογα βέβαια και με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, ιδίως την ταχύτητα του ανέμου καθώς και άλλους σημαντικούς παράγοντες, όπως η τοπογραφία, η καύσιμη ύλη κ.α.

Τα ως άνω 8΄ λεπτά της ώρας, που απεκρύβησαν από τον πραγματικό χρόνο αναγγελίας της προαναφερόμενης πυρκαγιάς, είναι αρκετά μεγάλος για την εξάπλωση της κι εκτιμώ ότι το πιθανότερο έγινε σκόπιμα για να δικαιολογηθούν εγκληματικά λάθη και παραλείψεις των εμπλεκομένων φορέων, καθώς υπήρχε χρόνος για εκκένωση της περιοχής, υποστηρίζει ο κ. Γκουρμπάτσης, ο οποίος κάνει λόγο για ανακρίβειες που ειπώθηκαν ακόμα και για την ταχύτητα του ανέμου.

"Αναφέρθηκε ότι η ταχύτητα του ανέμου ήταν 120 χλμ/ώρα, όταν οι ριπές μόνον για ένα δεκάλεπτο και πιο συγκεκριμένα την ώρα 19:20 μμ, όταν δηλαδή είχαν καεί τα θύματα, έφτασαν κατ΄ ανώτατο όριο τα 95 χλμ/ώρα με ελάχιστη ταχύτητα τα 61,2 km/h. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (μετεωρολογικός σταθμός Πεντέλης) η μέση ταχύτητα του ανέμου ήταν, η μεν ελάχιστη 50,3 χλμ/ώρα (7 μποφόρ), η δε μέγιστη 79,3 χλμ/ώρα ( ριπές 9 μποφόρ). Πάντως κατά το χρόνο έναρξης της πυρκαγιάς η ελάχιστη ταχύτητα του ανέμου ήταν 45,1 χλμ/ώρα (6 μποφόρ), η δεν μέγιστη ήταν 74 χλμ/ώρα ( ριπές 8 μποφόρ).

Ωστόσο, από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος έως την Λεωφόρο Μαραθώνος, μια απόσταση περίπου 3,5 χλμ, όπου η πυρκαγιά έφτασε περίπου 18:20 μμ, η ελάχιστη μέση ταχύτητα του ανέμου ήταν 36,7 χλμ/ώρα (5 μποφόρ) και η μέγιστη μέση ταχύτητα 55,4 χλμ/ώρα ( ριπές 7 μποφόρ). Επίσης από την Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι τις ακτές στο Μάτι, μια απόσταση περίπου 1,2 χλμ, όπου η πυρκαγιά έφτασε περίπου 18:50 μμ - 19:00 μμ, η μέση ελάχιστη ταχύτητα ήταν 46,7 χλμ/ώρα (6 μποφόρ) και η μέση μέγιστη 71,6 χλμ/ώρα (ριπές 8 μποφόρ)", αναφέρει ο κ. Γκουρμπάτσης.