Πυρκαγιά στην Αττική - Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα, καίγονται σπίτια στο Κρυονέρι, μήνυμα εκκένωσης για Λίμνη Μαραθώνα και Καλέντζι

Πυρκαγιά στην Αττική - Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα, καίγονται σπίτια στο Κρυονέρι, μήνυμα εκκένωσης για Λίμνη Μαραθώνα και Καλέντζι

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στην Αττική με τα μέτωπα της φωτιάς να κινούνται ανεξέλεγκτα, σπρωγμένα από τη φορά του ανέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φλόγες καίνε σπίτια σε Κρυονέρι και Ιπποκράτειο Πολιτεία ενώ με μήνυμα το 112 καλεί τους κατοίκους σε Μαραθώνα και Καλέντζι να εκκενώσουν τις περιοχές και να κατευθυνθούν προς το Γραμματικό.

Κάτοικος της Ιπποκρατείου Πολιτείας διακομίστηκε σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ, λόγω τραυματισμού στο κεφάλι ως συνέπεια ατυχήματος, ωστόσο, παρά τις τις προσπάθειες ανάνηψης για 70 λεπτά δυστυχώς κατέληξε. 

Νωρίτερα ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν εργοστάσιο στις Αφίδνες. Με δύο μηνύματα το 112 κάλεσε τους κατοίκους σε Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Μαλακάσα και Σφενδάλη να εκκενώσουν τους οικισμούς.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν εργοστάσιο που είχε παραδοθεί στις Αφίδνες. Η πυρκαγιά έχει ζώσει το κτίριο το οποίο και καταρρέει καθώς οι φλόγες ξεπηδούν από την οροφή.

Για πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς στην περιοχή των Αφιδνών και πολύ ισχυρούς δυτικούς ανέμους, αυτήν την ώρα, έκανε λόγο, στο ΑΠΕ, ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, ο οποίος βρισκόταν στο Καπανδρίτι. Όπως ανέφερε, βρίσκεται στα 30-40 μέτρα από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, με φορά προς την Αθήνα καίγοντας δασική έκταση.

«Εδώ που είμαι βλέπω να καίγεται δάσος αλλά είμαι σίγουρος ότι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που είχαμε μεγάλη αναζωπύρωση και πριν πιάσει τόσο δυνατός αέρας, θα έχουμε προβλήματα άλλα. Τα μέτωπα είναι πολλά, όχι μόνο ένα, έχω μετρήσει τουλάχιστον τέσσερα και κινδυνεύουν και οικισμοί», τόνισε ο Γ. Γιασημάκης.

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής στο σημείο  επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 ελικόπτερα και 7Α/Φ.

Συνδρομή επίσης παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. 

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ώρες καθώς σύμφωνα για την Αττική, μετά το μεσημέρι προβλέπονται άνεμοι 5-6 μποφόρ, με ισχυρές ριπές ανέμου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτήν την ώρα, εντοπίζεται στο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη από την πλευρά του Καπανδριτίου, καθώς η φωτιά πέρασε την εθνική οδό πολλές φορές τη νύχτα, δημιουργώντας εστίες, που τελικά εξελίχθηκαν σε ενιαίο μέτωπο.

Σε αυτό το μέτωπο, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά κατευθύνεται προς το Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι, αλλά και προς τη Μαλακάσα και τη Λίμνη Μαραθώνα. Για αυτόν τον λόγο αυτό  εστάλησαν μηνύματα από το 112 για εκκένωση του Καπανδριτίου, του Πολυδενδρίου, της Μαλακάσας και του οικισμού Σφενδάλη, ενώ τη νύχτα εκκενώθηκε ο Βόθωνας προς τη Λίμνη Μαραθώνα και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο του Αγίου Στεφάνου.

Ο Άγιος Στέφανος, όπως αναφέρουν από την Πυροσβεστική, δεν κινδυνεύει πλέον και ο κίνδυνος μεταφέρεται προς το Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες ενεργοποιήθηκε το 112 στέλνοντας μήνυμα εκκένωσης στους κατοίκους του Βόθωνα, προς Μαραθώνα - Νέα Μάκρη. «Αν βρίσκεστε στον Βόθωνα, εκκενώστε τώρα προς Μαραθώνα - Νέα Μάκρη» αναφέρεται στο νέο μήνυμα.

Η πυρκαγιά πέρασε και από τη Δροσοπηγή, όπου αρκετές οικίες υπέστησαν ζημιές από τις φλόγες, ενώ σε πύρινο κλοιό βρίσκεται και η Ιπποκράτειος Πολιτεία, καθώς η πύρινη λαίλαπα έφτασε στα πρώτα σπίτια της περιοχής.

«Πρέπει να έχουν καεί και ακριανά σπίτια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία ενώ η «Αγία Τριάδα είναι πιο ψηλά και δεν έφτασε η φωτιά σε σπίτια» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασάις Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη φωτιά ξεκίνησε στη Βαρυμπόμπη και πέρασε από Κρυονέρι και Δροσοπηγή, ενώ το μέτωπο έφτασε στην Εθνική οδό, στα διόδια των Αφιδνών και πέρασε στην απέναντι πλευρά, με πορεία προς το Καπανδρίτι.