7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Πυρκαγιά κατέστρεψε 2.000 αντίτυπα ταινιών στη Cinemateca Brasileira

Πυρκαγιά κατέστρεψε 2.000 αντίτυπα ταινιών στη Cinemateca Brasileira
AP Images

Πυρκαγιά κατέστρεψε χθες Πέμπτη αποθήκη του θεσμού Cinemateca Brasileira στην πόλη Σαν Πάουλου, όπου βρίσκονταν 2.000 αντίτυπα ταινιών, συμβάν που κινηματογραφιστές χαρακτήρισαν «προαναγγελθείσα τραγωδία», καθώς καταγγέλλουν εδώ και καιρό σειρά λαθεμένων αποφάσεων της κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου στο πεδίο του πολιτισμού.

Για πάνω από δύο ώρες, κάπου πενήντα πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες, που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του κτιρίου, όπως κατέγραψαν κάμερες βραζιλιάνικων τηλεοπτικών δικτύων.

Η καταστροφή άρχισε να εκτυλίσσεται περί τις 18:00 τοπική ώρα, κατά τη διάρκεια συντήρησης του συστήματος κλιματισμού, διευκρίνισε το πυροσβεστικό σώμα, σημειώνοντας πως τουλάχιστον δύο αίθουσες που περιείχαν μπομπίνες με φιλμ και άλλη μια με αρχεία απανθρακώθηκαν.

Η ταχεία εξάπλωση της φωτιάς οφειλόταν στα φιλμ κυτταρίνης, εξαιρετικά εύφλεκτο υλικό, σημείωσαν βραζιλιάνικα ΜΜΕ.

Το κτίριο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δεν στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της Cinemateca, που βρίσκονται σε άλλη συνοικία της Σαν Πάουλου.

Σπάνια φιλμ

Ήταν αποθήκη που περιείχε αντίτυπα φιλμ, αρκετά από τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια και –ορισμένα– σε καλύτερη κατάσταση από τα πρωτότυπα, σύμφωνα με ειδικούς.

Τα τελευταία χρόνια, τέσσερις πυρκαγιές και μια πλημμύρα έπληξαν κτίρια αυτού του βραζιλιάνικου θεσμού πολιτισμού, ο οποίος ιδρύθηκε το 1940.

Άνθρωποι του κινηματογράφου, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι καταγγέλλουν εδώ και καιρό ότι η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου ασκεί πολιτική «διάλυσης» της Cinemateca Brasileira.

Τον Ιούλιο του 2020, η εισαγγελία στη Σαν Πάουλου κινήθηκε δικαστικά εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για να την αναγκάσει την πολιτική «εγκατάλειψης» του θεσμού, ειδικά την κράτηση πόρων του και την απουσία διαχειριστή λόγω δικαστικού κυκεώνα. Τον μήνα που ακολούθησε, ο θεσμός ανέστειλε τη λειτουργία του και 41 λειτουργοί του παραιτήθηκαν.

Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, «Μανιφέστο των εργαζομένων της Cinemateca Brasileira» προειδοποιούσε εναντίον του «κινδύνου πυρκαγιάς» εξαιτίας της έλλειψης φροντίδας για «το υλικό, τον εξοπλισμό, τις βάσεις δεδομένων και τα κτίρια».

Προαναγγελθείσα τραγωδία

Η χθεσινή πυρκαγιά αποτελούσε «προαναγγελθείσα τραγωδία», εκτίμησε ο σκηνοθέτης και κριτικός κινηματογράφου Λάουρου Εσκορέλ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Globonews.

Ο σκηνοθέτης Κλέμπερ Μεντόζα είχε καταγγείλει στις αρχές Ιουλίου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο στις Κάννες τη «δολιοφθορά του συστήματος υποστήριξης του πολιτισμού» και το κλείσιμο της Cinemateca Brasileira.

«Είναι σαν η χώρα να μην έχει πια το οικογενειακό της άλμπουμ. Δεν πρόκειται απλά για έναν χώρο αποθήκευσης. Πρόκειται για τόπο που ζει, που διατηρεί τη μνήμη της χώρας», πρόσθεσε ο σκηνοθέτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ