Πυρά κατά του προσχεδίου του Προϋπολογισμού από την ΚΕΔΕ

Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2018, 18:57
-A +A
Πυρά κατά του προσχεδίου του Προϋπολογισμού από την ΚΕΔΕ

Δραματικές μειώσεις στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού, κρύβει, σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, το οποίο ήταν το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της. Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε «ο προϋπολογισμός κινείται στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων χωρίς να αναγνωρίζει την ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο» και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει «την αυθαίρετη παρακράτηση νομοθετημένων πόρων (Ν. 3852/2010) της ΤΑ , αυξάνει το ύψος των παρακρατηθέντων ενώ ταυτόχρονα απαιτεί την παραγωγή υψηλών πλεονασμάτων». Όπως είπε επιχειρείται μείωση κατά 82% των τοπικών κοινωνικών παροχών και επανασυγκέντρωσή τους στην κυβέρνηση. Ακόμη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναγορεύεται ως ο βασικός χρηματοδότης της κεντρικής κυβέρνησης για τις προτιθέμενες δημοσιονομικές της παρεμβάσεις. Από το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, τόνισε ότι περικόπτονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση 238 εκατ. το 2018 και 892 εκατ. το 2019, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση « πράγματι δεν θέλει δήμους « δυο ταχυτήτων» αλλά τους θέλει όλους σε μία ταχύτητα, στη μηδενική».

Ο επικεφαλής της « Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, επισήμανε ότι « υπάρχουν κάποιες οριακές βελτιώσεις» αλλά « δεν αντιστοιχεί στις θέσεις και διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης».

Τόσο εκείνος όσο και ο επικεφαλής της παράταξης « Νέα Αυτοδιοίκηση», Γιώργος Ιωακειμίδης , τάχθηκαν υπέ , τα κοινωνικά επιδόματα που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προυπολογισμό , να καταβάλλονται απευθείας από το κράτος στους δικαιούχους και όχι μέσω των δήμων. Ο κ. Ιωακειμίδης ανάφερε επίσης ότι « η καταστροφή για την Αυτοδιοίκηση ήρθε από το 2011». Από τη «Λαική Συσπείρωση», η δημοτική σύμβουλος Πειραιά , Ελπίδα Παντελάκη, ανέφερε ότι στο προσχέδιο του κρατικού προυπολογισμού « καθρεπτίζεται όλο το αυταρχικό-αντιλαικό μνημονιακό πλαίσιο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 19/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα