Πτώση της δημοτικότητας Μακρόν σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Πτώση της δημοτικότητας Μακρόν σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, πτώση της δημοτικότητας του Γάλλου Προέδρου, δείχνει νέα δημοσκόπηση που ήρθε σήμερα στο φως της δημοσιότητας, από το Ινστιτούτο Ifop για λογαριασμό της Journal Du Dimanche. Ο Εμανουέλ Μακρόν που έχει μπροστά του δύσκολους μήνες τόσο με επανεκκίνηση της οικονομίας εν καιρώ πανδημίας, όσο και με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, βλέπει τη δημοτικότητά του να υποχωρεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, κοντά στο 38%, την ώρα που το 50% των ερωτηθέντων στην εν λόγω δημοσκόπηση εκφράζει θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ (+4% σε σχέση με τον περασμένο μήνα).

Συγκεκριμένα ο Macron χάνει 14 πόντους μεταξύ των ηλικιών 18-24 ετών (από 59% σε 45%) πιθανότατα λόγω της προειδοποίησης του σε ορισμένους που συμμετείχαν στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις το προηγούμενο διάστημα ότι δεν θα είναι ανεκτή οποιαδήποτε εκδήλωση «μεταμορφώνεται σε κομμουνιταρισμό, σε έμπλεο μίσους ή εσφαλμένο ξαναγράψιμο του παρελθόντος, όταν μεταλλάσσεται σε μία μάχη, αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους σεπαρατισμούς», όπως πολύ χαρακτηριστικά είχε αναφέρει σε διάγγελμά του στις 14 Ιουνίου.

Επίσης, μειώνονται τα ποσοστά δημοφιλίας του στους εμπόρους, τους τεχνίτες, αλλά και τους υπευθύνους επιχειρήσεων αφού μόλις το 27% αυτών δηλώνει ικανοποιημένο, σε σχέση με το 46% που ήταν το προηγούμενο διάστημα.

Επιπλέον, συγκεντρώνει μόνο το 60% των ευνοϊκών εκτιμήσεων του κεντρώου κόμματος MoDem, με το οποίο συνεργάζεται το κόμμα του «Δημοκρατία Εμπρός» (La Republique En Marche) LREM. Το 60% εξακολουθεί να είναι μια καλή βάση μεν, πριν από ένα μήνα δε όμως το ποσοστό αυτό ήταν στο 78%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια πτωτική τάση για τον Μακρόν κατέγραψε την Παρασκευή και μια άλλη δημοσκόπηση της BVA για το δίκτυο RTL στην οποία το 54% εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Γάλλο πρωθυπουργό για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση, ενώ μόλις το 38% εξέφρασε θετική γνώμη για τον Γάλλο Πρόεδρο. Η διαφορά τους πια έχει εκτοξευτεί από 3 σε 16 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο δίμηνο.

Οι παραπάνω δημοσκοπήσεις έχουν εντείνει τη φημολογία ότι ο Μακρόν ενδεχομένως να απομακρύνει τον Εντουάρ Φιλίπ, επιχειρώντας να δώσει νέα ώθηση στην καμπάνια επανεκλογής του το 2022.

Σε μια βδομάδα υπόψιν, στις 28 Ιουνίου ξεκινά ο δεύτερος και τελευταίος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία.