Πτώση ρεκόρ 3,8% για το ΑΕΠ της ευρωζώνης

Πτώση ρεκόρ 3,8% για το ΑΕΠ της ευρωζώνης

Κατά ποσοστό ρεκόρ 3,8%, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ και που ξεπέρασε και τις εκτιμήσεις αναλυτών, συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Ευρωζώνης μετά τα lockdown λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Ειδικότερα, σε σχέση με το τρίμηνο που προηγήθηκε το συνολικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατέγραψε πτώση 3,8% την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τρίμηνο σε τρίμηνο από το 1995 και μετά οπότε άρχισε να μετράται το εν λόγω μέγεθος.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της συρρίκνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ότι αναλυτές που είχαν ερωτηθεί από το πρακτορείο Reuters εκτιμούσαν ότι η πτώση θα περιοριζόταν στο 3,5%.

Παράλληλα, σε ετήσια βάση το ΑΕΠ της Ευρωζώνης καταγράφεται μειωμένο κατά 3,3%, σε σχέση δηλαδή με το ίδιο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Μεγάλη πτώση και του πληθωρισμού

Σημαντική μείωση κατέγραψε και ο ρυθμός του πληθωρισμού, ο οποίος κινήθηκε όμως πολύ καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Συγκεκριμένα, η Eurostat ενημέρωσε ότι οι τιμές καταναλωτή στη Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση και κατά 0,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έχοντας επιβραδυνθεί αρκετά ωστόσο από το ετήσιο 0,7% του Μαρτίου ενώ τον Απρίλιο του 2019 είχαν διαμορφωθεί στο 1,7%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η επιβράδυνση του πληθωρισμού ήταν μικρότερη από τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, οι οποίοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν κατά μέσο όρο μείωση στο 0,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, αντί του 0,4% που καταγράφηκε τελικά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μεγαλύτερη πίεση στο ρυθμό του πληθωρισμού ασκήθηκε από τις τιμές του κλάδου τις ενέργειας μετά τη δραματική πτώση του πετρελαίου, οι οποίες μειώθηκαν κατά 9,6% σε ετήσια βάση.

Στο πιο σταθερό μέτρο του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τη ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα συστατικά τροφίμων, οι τιμές αυξήθηκαν τον Απρίλιο κατά 0,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Το μήνα που προηγήθηκε, τον Μάρτιο, ο δομικός πληθωρισμός είχε κινηθεί με ρυθμό 1,2%.

Μοναδικό θετικό στοιχείο από όσα ανακοίνωσε η Eurostat ήταν ο δείκτης ανεργίας στη Ευρωζώνη, ο οποίος διατηρήθηκε σχεδόν αμεταβλητος με οριακή αύξηση στο 7,4% τον Μάρτιο από το 7,3% του Φεβρουαρίου. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι στον εν λόγω δείκτη οι μεταβολές της οικονομικής κατάστασης είθισται να αποτυπώνονται σε σχετικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.