Πτώση 22,5% το Μάρτιο και 39% το τρίμηνο στο Χρηματιστήριο

Πτώση 22,5% το Μάρτιο και 39% το τρίμηνο στο Χρηματιστήριο

Παρά τη μερική ανάκαμψη που έλαβε χώρα τις τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα, ο Μάρτιος έφυγε με πολύ μεγάλες απώλειες άνω του 22% για το Γενικό Δείκτη, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 37,64% της αξίας του, μέσα σ’ ένα πρωτοφανές κρεσέντο πανικόβλητων ρευστοποιήσεων σε όλες τις αγορές διεθνώς.

Ο FTSE 25 υποχώρησε το Μάρτιο σε ποσοστό 25,63%, ενώ ο Mid Cap έχασε 24%. Σε επίπεδο πρώτου τριμήνου 2020, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 39%, ο τραπεζικός δείκτης έχασε 59,5%, ο FTSE 25 έκλεισε στο -42,69%, ενώ ο Mid Cap υποχώρησε κατά 42,19%.

Έως τα μέσα Μαρτίου επικράτησαν καταστάσεις πανικού σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές παγκόσμια, καθώς η επέλαση του κορονοϊού έφερε συνθήκες καραντίνας και «κλείδωμα» χωρών και συνόρων, αναστολή λειτουργίας της επιχειρηματικότητας και ευρύτερη στάση ολόκληρης της οικονομικής λειτουργίας.

Εν μέσω αυτής της χωρίς προηγούμενο κατάστασης, οι αγορές «πλήρωσαν» και με το παραπάνω το σοκ, με κορυφαίους δείκτες – οδηγούς του παγκόσμιου συστήματος όπως ο Dow Jones να χάνουν το 1/3 της αξίας τους μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις, σ’ ένα ταχύτατο «άδειασμα» που ουδέποτε είχε ξαναγίνει, σ’ όλες τις προηγούμενες κρίσεις άλλων δεκαετιών.

Το τελευταίο δεκαήμερο υπήρξε κάποια ανάκαμψη και ανοδική διόρθωση των πρότερων ακροτήτων, όμως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει αν ολοκληρώθηκε η… πληρωμή των αγορών στην τεράστια ζημιά που λαμβάνει χώρα στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και σ’ όλες τις επιμέρους οικονομίες των χωρών που είναι σε καραντίνα. Επόμενο… στοίχημα για τις αγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο λοιπόν, είναι να δείξουν αν έχουν δει τα χαμηλά τους μετά το πρόσφατο πρωτοφανές σοκ λόγω του κορονοϊού, ή αν θα υπάρξει νέο κύμα αρνητικής προεξόφλησης μέσα στο Απρίλιο.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο που είναι μια μικρή, περιφερειακή και αναδυόμενη αγορά, βρέθηκε στο καναβάτσο. Τόσο ο Μάρτιος όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2020 έφυγαν αφήνοντας τεράστιες «πληγές» στο ελληνικό χρηματιστήριο που μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις έχασε όχι μόνο όλα τα κέρδη από το ράλι του 2019, αλλά επέστρεψε και σε χαμηλά 4ετίας, που ουσιαστικά είναι νέα ιστορικά χαμηλά, αν συνεκτιμηθούν τα reverse split, οι αυξήσεις κεφαλαίου και όλα τα υπόλοιπα.

Η αγορά βεβαίως δεν έκανε τίποτα άλλο από το να «διαβάζει» τις εξαιρετικά δύσκολες εξελίξεις στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, εξελίξεις που στο έμμεσο μέλλον θα γίνουν δυσκολότερες, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότεροι κλάδοι σταματούν – προσωρινά – τη λειτουργία τους. Παράλληλα, εξαιρετικά δυσμενείς είναι οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό, που βλέπει μάλλον να χάνεται σχεδόν ολοσχερώς η φετινή χρονιά, ασχέτως με το αν θα «λυθεί» η καραντίνα το επόμενο δίμηνο.

Με όλες τις χώρες που αποτελούσαν τις κυριότερες «δεξαμενές» για τον ελληνικό τουρισμό να χτυπιούνται από τον κορονοϊό (Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία), η χρονιά θεωρείται σχεδόν χαμένη, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, κυρίως για τους «μικρούς» της αγοράς, τις οικογενειακές επιχειρήσεις που δεν έχουν άλλο μέσο επιβίωσης, ούτε κεφαλαιακά αποθέματα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ασφαλώς μακροπρόθεσμα επενδυτικά… πλάνα δεν μπορούν να γίνουν, ούτε υπάρχει «καύσιμο» προεξόφλησης για το χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να αρκούνται σε ταχύρρυθμης στόχευσης πρωτοβουλίες, λίγων συνεδριάσεων. Σοβαρά νέα κεφάλαια δεν εισρέουν στην αγορά, αλλά γίνονται μόνο βραχυχρόνιας στόχευσης πονταρίσματα, σε μετοχές που είχαν κυλήσει σε ακραία υποτιμημένα επίπεδα.

Σήμερα Τρίτη, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,07% στις 558,30 μονάδες, παρ’ ότι το πρώτο δίωρο έφτασε να κερδίζει έως 4,27%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη έναντι της χθεσινής ημέρας, ενώ 9,32 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 358,67 μονάδες με άνοδο 1,65%, μολονότι τις πρώτες ώρες έφτασε να κερδίζει έως 8,36%, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.355,92 μονάδες με άνοδο 0,52%, ενώ έφτασε έως το +4,85%.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς με συνολική διακύμανση 15,38%, έκλεισε στο +9,47%, η Εθνική έκλεισε στο +5%, η Alpha Bank +3,85%, ενώ η Eurobank υποχώρησε κατά 5,05%, παρ’ ότι κέρδιζε έως 6,97%. Κέρδη είχαν και οι Coca Cola HBC, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και Lamda Development, ενώ πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως ΕΧΑΕ -7,42%, Fourlis -5,52%, ΕΥΔΑΠ -4,51%, Jumbo -2,99%, Motor Oil -2,60%, OTE -2,40%, Μυτιληναίος -2,40% και ΟΠΑΠ -2,39%. Μεικτή ήταν και η εικόνα τόσο στο χώρο του Mid Cap, όσο και στο σύνολο της αγοράς όπου 58 μετοχές είχαν άνοδο και 55 πτώση.