Πτήση τουρκικών F-16 πάνω από τον Έβρο

Πτήση τουρκικών F-16 πάνω από τον Έβρο

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία πολεμικά αεροσκάφη της οποίας πραγματοποίησαν πτήση πάνω από κατοικημένη περιοχή του Έβρου, σε ύψος μόλις 500 πόδια. παρενοχλώντας και ελληνικό ελικόπτερο. Παράλληλα, δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από την ακατοίκητη νήσο Καλόγερο. 

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τα τουρκικά αεροπλάνα αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, με βάση τους διεθνείς κανόνες, εν τούτοις στελέχη του Επιτελείου σημειώνουν ότι πρόκειται για ποιοτική κλιμάκωση τόσο για το σημείο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η υπέρπτηση όσο και για το ύψος στο οποίο πέταξαν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Χρήστης του Facebook ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό ένα βίντεο στο οποίο, όπως υποστηρίζει, εμφανίζεται το ζεύγος των τουρκικών F-16 στην ευρύτερη περιοχή του Πυθίου, να πραγματοποιούν επικίνδυνους ελιγμούς λίγα μέτρα πάνω από το ελληνικό ελικόπτερο τύπου Χιούι (UH-1 H) το οποίο είναι επιφορτισμένο με την επιτήρηση της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο. 

Παράλληλα, το γεγονός πως ένα ακόμη ζεύγος τουρκικών F16 πέταξε πάνω από τη νησίδα Καλόγεροι επιβεβαιώνει το γεγονός πως η Τουρκία επιλέγει να διατηρήσει την ένταση στον Έβρο. Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα και με ψυχραιμία αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που κλιμακώνονται.