«Πτήση ρουτίνας» η παρενόχληση στο ελικόπτερο του ΥΠΕΘΑ
Τουρκικό ΥΠΕΞ

«Πτήση ρουτίνας» η παρενόχληση στο ελικόπτερο του ΥΠΕΘΑ

Για «δραματοποίηση» πτήσεων ρουτίνας και «κλιμάκωση της έντασης» από την ελληνική πλευρά έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, σχολιάζοντας την παρενόχληση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από τουρκικά μαχητικά χθες. 

«Τα μαχητικά μας αεροσκάφη εκτέλεσαν αποστολή αναγνώρισης, στο πλαίσιο της συνήθους δράσης τους στο Αιγαίο», ανέφερε ο Χ. Ακσόι για να προσθέσει: «Δεν τίθεται θέμα παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας (σ.σ. της Ελλάδας)».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ σημείωσε ότι δεν ωφελεί την Ελλάδα να κλιμακώνει την ένταση, «δραματοποιώντας πτήσεις ρουτίνας». Αντιθέτως, είπε ο κ. Ακσόι, «τα θέματα αυτά πρέπει να τεθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησαν οι δύο χώρες».

Σημειώνεται ότι η παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο πραγματοποιήθηκε από ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, στην περιοχή των Οινουσσών. 

Συγκεκριμένα, τα τουρκικά μαχητικά στις 11:38 πραγματοποίησαν υπέρπτηση στα 3500 πόδια πάνω από τις Οινούσσες παρενοχλώντας το ελικόπτερο, που μετέφερε την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, λίγο μετά την απογείωση του από το νησί. Στη συνέχεια, στις 11:58, το ίδιο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από το Αγαθονήσι στα 1700 πόδια.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέπτονταν φυλάκια σε Οινούσσες, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, με τη συνοδεία επιτελών της ΑΣΔΕΝ.