Πτήση προς την ομαλότητα για τις εισηγμένες του τουρισμού
Aegean και Autohellas

Πτήση προς την ομαλότητα για τις εισηγμένες του τουρισμού

Οι δυο εισηγμένες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας που έχουν άμεση εξάρτηση από τον τουρισμό κινούνται ώστε να επιστρέψουν στην «κανονικότητα»,  επιχειρώντας να απογειώσουν εκ νέου τα μεγέθη τους.  Φαίνεται ότι η  χώρα μας σε επίπεδο ζήτησης και ενδιαφέροντος βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών. Αρκεί η πορεία της μετάλλαξης να περιοριστεί σε ανεκτά επίπεδα, σε σχέση ειδικά με τις ανταγωνίστριες  χώρες.

Η μετάλλαξη «Δ» φαίνεται να προκαλεί με την υψηλή μεταδοτικότητά  του προβλήματα στις κοινωνίες ειδικά στο μέσον του καλοκαιριού του βόρειου ημισφαιρίου που κορυφώνεται η τουριστική διάθεση. Ο εμβολιαστικός ρυθμός παρουσιάζει κόπωση, τα μέτρα ασφαλείας αυξάνονται αλλά προς το παρόν οι  τουριστικές ροές συνεχίζουν όχι βέβαια  στο προ-πανδημικό επίπεδο, αλλά πάντως πολύ υψηλότερα από το 2020.

Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου  στο  Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο αριθμός των επιβατών ξεπέρασε το 1 εκατ. έναντι 315 χιλιάδων το 2020. Η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις από τα μέσα Μαΐου αποτύπωσε την βελτίωση  περισσότερο στην εγχώρια κίνηση, καθώς οι επιβάτες ήταν κατά 42,8% μειωμένοι σε σχέση με το 2019, με τη διεθνή επιβατική κίνηση επίσης να παρουσιάζει μικρά σημάδια προόδου, με πτώση κατά 64,9% σε σύγκριση με το 2019. 

Σε επίπεδο κίνησης αεροσκαφών, ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών του 2021 ανήλθε σε περίπου 50,3 χιλιάδες και, παρά το γεγονός ότι παρουσίασε μικρή άνοδο κατά 3,6% σε σχέση με το 2020, συνεχίζει να σημειώνει πτώση της τάξης του 50,2% σε σχέση με το 2019, εξαιτίας των ακυρώσεων πτήσεων λόγω της πανδημίας.

Οι δυο εισηγμένες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας που έχουν άμεση εξάρτηση από τον τουρισμό κινούνται ώστε να επιστρέψουν στην «κανονικότητα» , επιχειρώντας να απογειώσουν εκ νέου τα μεγέθη τους.  Φαίνεται ότι η  χώρα μας σε επίπεδο ζήτησης και ενδιαφέροντος βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών. Αρκεί η πορεία της μετάλλαξης να περιοριστεί σε ανεκτά επίπεδα, σε σχέση ειδικά με τις ανταγωνίστριες  χώρες.

Η Aegean Airlines μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ και την κρατική στήριξη διακρατεί μια ρευστότητα της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ, έχοντας  αποπληρώσει δάνεια 90 εκατ. ευρώ  από πέρσι.  

Υπενθυμίζουμε ότι  ο Ευτύχης Βασιλάκης που κατέχει άμεσα και έμμεσα το 37,4% του μετοχικού κεφαλαίου, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος που έχει άμεσα και έμμεσα το περίπου 5,5% του μετοχικού κεφαλαίου και οι εταιρείες Alnesco Enterprises Company Limited και Siana Enterprises Company Limited (συμφερόντων Π. και Αθ. Λασκαρίδη) που είναι μέτοχοι με περίπου 8,56% η κάθε μία, συμμετείχαν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η εταιρεία επέστρεψε από τον Απρίλιο σε θετικές ταμειακές ροές , ενώ το πρώτο φετινό τρίμηνο με τα περιοριστικά μέτρα εν ισχύ, οι πτήσεις της Aegean κατέγραψαν,  μία μείωση της τάξεως του 60% σε σχέση με το 2019, η επιβατική κίνηση ήταν κατά 82% χαμηλότερη και ο τζίρος σημείωσε μείωση 70%. Το αποτέλεσμα του τριμήνου ήταν μεν ζημιογόνο, αλλά οι ζημιές ήταν κατά 50% χαμηλότερες, σε σχέση με αυτές που καταγράφηκαν το 2020.  Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γερογιάννη , παραμένει σημαντικό το γεγονός της διατήρησης της παραγγελίας για την απόκτηση των 46 νέων αεροσκαφών με τον ρυθμό των παραλαβών να αυξάνεται από το 2022. 

ΑΡΑΙΓ   ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Η μετοχή συνεχίζει την πλάγια κίνηση 4,5 μηνών στη ζώνη 5,15-5,59 ευρώ, με υψηλό τα 5,91 ευρώ και αδυναμία συνέχισης . Ο τίτλος φλερτάρει με τη στήριξη των 5,15 ευρώ την οποία αν διασπάσει καθοδικά θα κατηφορίσει προς την επόμενη στήριξη των 4,65 ευρώ. Αντίθετα με αντίδραση και κίνηση πάνω από τα 5,59 ευρώ, η μετοχή θα αποκτήσει εκ νέου δυναμική ,με τον στόχο των 6,10 ευρώ να φαντάζει ο επόμενος στόχος που θα σηματοδοτήσει την επόμενη διαγραμματική πορεία του τίτλου. Αν υπερβληθεί αυτό το σημείο, τα δεδομένα θα αλλάξουν επί τα βελτίω και η οι αγοραστές θα ωθήσουν την μετοχή σε υψηλότερα επίπεδα.

ΑUTOHELLAS 

H Autohellas  άσκησε  πλήρως τα δικαιώματα προτίμησης που αναλογούν στο ποσοστό που κατέχει η εταιρεία στην Aegean 11,836%, συνολικής αξίας 7.101.685,73 ευρώ.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2021  παρά τους περιορισμούς στη διαπεριφερειακή και διεθνή μετακίνηση που έχουν εξαιρετικά σημαντικό αντίκτυπο στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις, εμφάνισε αύξηση 12,7% σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 128,8εκατ. ευρώ  έναντι  114,3εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του Ομίλου για το πρώτο τρίμηνο 2021 ανήλθαν στα  4,5 εκατ. ευρώ  έναντι ζημιών  1,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η δυναμική αυτή, στο αδύναμο για τον τουρισμό πρώτο τρίμηνο, προέρχεται κυρίως από τις μακροχρόνιες και μηνιαίες μισθώσεις αυτοκινήτων  παρά την κάμψη των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό και την μετακίνηση.

Η δραστηριότητα της εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα, παρουσίασε σημαντική αύξηση (συγκρινόμενη και με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όπου επικράτησε το πρώτο lockdown του Μαρτίου του 2020) τόσο σε επίπεδο δραστηριότητας Εισαγωγής/Διανομής, όσο και σε επίπεδο Λιανικής, συνεισφέροντας συνολικά  75,7 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών του Ομίλου, με αύξηση 15,5% και συμβάλλοντας σημαντικά στο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε  98,5 εκατ. ευρώ ενώ ο καθαρός δανεισμός παρουσίασε μείωση κατά 51,6  εκατ. ευρώ σε σχέση με τις 31-03-2020.

Καθοριστικό ρόλο θα έχει ο βαθμός ανάκαμψης του τουρισμού στα μεγέθη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας κερδοφορίας  της εταιρείας  διαμορφώνεται στους καλοκαιρινούς μήνες.

ΟΤΟΕΛ  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Διόρθωση με χαμηλούς τζίρους επιχειρεί ο τίτλος από τα υψηλά των 7,80 ευρώ με σημαντικό επίπεδο στήριξης την ζώνη 6,56- 6,75 ευρώ. Τελευταίο οχυρό πριν την κίνηση της μετοχής προς τα 6 ευρώ, είναι τα 6,40 ευρώ. Επάνοδος πάνω από τον απλό κινητό μέσο όρο των 20 εβδομάδων ( 6,98 ευρώ) θα προσδώσει  καινούργια δυναμική στη μετοχή  προς τα υψηλά προ-πανδημικά επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020 στα 8,25 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.