Πτήση Ακάρ με F-16 στο Αιγαίο και πυρά κατά Γαλλίας – ΗΠΑ

Πτήση Ακάρ με F-16 στο Αιγαίο και πυρά κατά Γαλλίας – ΗΠΑ

Απειλές κατά της Γαλλίας για τη στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του και στις ΗΠΑ, την ώρα που υποστηρίζει ότι «η Τουρκία δεν επιδιώκει ένταση αλλά υπερασπίζεται τα δικαιώματά της».

Ειδικότερα, ο Τούρκος υπουργός σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, μιλώντας σε αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ανέφερε ότι «δεν επιδιώκουμε ένταση ή εκφοβισμό. Υπερασπιζόμαστε ξεκάθαρα τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας με πίστη, γνώση, λογική, επιστήμη και νόμο. Κανείς δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό».

Συνεχίζοντας, ο κ. Ακάρ δήλωσε αναφερόμενος στη Γαλλία ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έρχονται κάποιοι από αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και κάνουν νταηλίκια και παίζουν τον ρόλο του προστάτη. Θα έρθουν, και θα φύγουν όπως ήρθαν».

«Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι έχει δίκιο με έναν τρόπο που δεν έχει λογική, λέγοντας ότι "αυτό είναι που πιστεύουμε", έχοντας την υποστήριξη της ΕΕ, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας πείσει ότι δύο και δύο κάνουν πέντε», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Αναφερόμενος, δε, στις ΗΠΑ και την πρόσφατη απόφαση μερικής άρσης του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ο κ. Ακάρ είπε ότι «οι τρίτες χώρες πρέπει επίσης να εξετάζουν αυτό το ζήτημα με ορθολογικό τρόπο. Μόνο έτσι μπορεί να επιλυθεί. Εάν άρετε το εμπάργκο της "Νότιας Κύπρου" και προσπαθείτε να διαταράξετε τις ισορροπίες με αυτόν τον τρόπο, αυτό θα φέρει σύγκρουση και αφερεγγυότητα και όχι ειρήνη. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό».

Τα σχόλιά του Χ. Ακάρ ήρθαν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του για επιθεωρήσεις στο κέντρο αεροπορικών επιχειρήσεων στην κεντρική επαρχία Εσκισεχίρ.

Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο με τον ίδιο να πραγματοποιεί πτήση με F-16.