ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2017η
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Ψηφίσθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συμφωνία Δημοσίου - «Ελληνικός Χρυσός»

Ψηφίσθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η  συμφωνία Δημοσίου - «Ελληνικός Χρυσός»

Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την κύρωση της Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός», από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με τη ΝΔ να το υπερψηφίζει επί της αρχής και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το καταψηφίζουν, πλην του ΚΙΝΑΛ που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση του, αύριο στην Ολομέλεια.

Κατά τη διάρκεια ολοκλήρωσης της Β΄ ανάγνωσης του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπήρξε έντονη αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, στις κατηγορίες περί παράβασης καθήκοντος και απιστίας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, τόσο του εισηγητή όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη και Σωκράτη Φάμελου, υποστηρίζοντας ότι αμνηστεύει την εταιρεία από τις καταδικαστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε βάρος της.

«Είναι ντροπή για έναν βουλευτή να σπιλώνει την υπόληψη ενός υπουργού», απάντησε σε σύντομη παρέμβαση του ο κ. Σκρέκας, επιφυλασσόμενος να απαντήσει αναλυτικά αύριο, στην Ολομέλεια, και προσέθεσε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να εξαλείψει το ρίσκο που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο την εταιρεία.

«Σε ό,τι αφορά το θέμα του εξωδίκου της εταιρείας προς το Δημόσιο, το είχε αποστείλει την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό ακριβώς το εξώδικο κάναμε τη διαπραγμάτευση και συμπεριλάβαμε στο άρθρο 11 της νέας Σύμβασης τη ρήτρα περί μη άσκησης αγωγής κατά του Δημοσίου. Οι προσωρινές διαταγές και τα εξώδικα που έστειλε η εταιρεία “Ελληνική Χρυσός” κατά του ελληνικού Δημοσίου είναι εξαιτίας της συμπεριφοράς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας το ρίσκο να πληρώσει ίσως το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό το ρίσκο που εσείς δημιουργήσατε με τη συμπεριφορά σας, εμείς το εξαλείφουμε. Ρητά δεσμεύεται η εταιρεία ότι δεν θα προχωρήσει ποτέ σε άσκηση αγωγής. Αυτά είναι τα δικά σας πεπραγμένα και αυτή είναι η δική μας λογική για την άσκηση πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.