Ψηφιακό κέντρο Pfizer: Πάνω από 3.500 αιτήσεις για... 200 θέσεις

Ψηφιακό κέντρο Pfizer: Πάνω από 3.500 αιτήσεις για... 200 θέσεις

Τεράστιο το ενδιαφέρον για το digital hub, δηλαδή το ψηφιακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας, με την εταιρεία να έχει μέχρι σήμερα λάβει 3.500 αιτήσεις για τις πρώτες 200 θέσεις εργασίας. Εκείνο που έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ότι το 20% των αιτήσεων αυτών προέρχονται από από το εξωτερικό, κυρίως από Έλληνες και Ελληνίδες επιστήμονες, που ζουν και εργάζονται σε άλλες χώρες, ενώ πάνω από επτά στους δέκα αιτούντες (ποσοστό 74%) είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου.

Η διοίκηση της Pfizer ξετύλιξε σήμερα το όραμά της, προκειμένου το ψηφιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης να καταστεί ένα στρατηγικό μέλος του παγκοσμίου δικτύου των ερευνητικών κέντρων που έχει ανά τον κόσμο. Στόχος, η δημιουργία ενός ψηφιακού κέντρου που θα είναι καθοριστικό για τη στρατηγική και το μέλλον της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά φαρμάκων. 

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης με δημοσιογράφους, ο κ. Nico Gariboldi, επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου στη Θεσσαλονίκη και ο κ. Jeff Hamilton, επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου ψηφιακής τεχνολογίας, παρουσίασαν το όραμα της εταιρείας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και τη στρατηγική των προσλήψεων. 

Αναφορικά με το γιατί επιλέχθηκε η Θεσσαλονίκη, ο κ. Gariboldi τόνισε ότι κυρίαρχος λόγος ήταν ότι διαθέτει ένα πολύ «ζωντανό» και δραστήριο ψηφιακό οικοσύστημα. Τόνισε ότι στην Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα ισχυρό κέντρο καινοτομίας και έρευνας, με πέντε μεγάλα πανεπιστήμια στην πόλη, ένα εκ των οποίων είναι το μεγαλύτερο στην ΝΑ Ευρώπη. Τόνισε ότι στην πόλη υπάρχει συγκέντρωση ταλέντων του κλάδου της πληροφορικής, οπότε παίζει σημαίνοντα ρόλο ως εκπαιδευτικό Hub της Ελλάδας και των Βαλκανίων, ενώ διαθέτει ήδη εννέα κέντρα καινοτομίας παγκόσμιου βεληνεκούς. 

Όπως είπε, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης που είναι ανοικτή προς τις επενδύσεις και αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες, αλλά και η ζώνη ώρας που βολεύει τις εργασίες της Pfizer σε παγκόσμιο επίπεδο. «Υπάρχει ένα ασφαλές πολιτικό περιβάλλον, ενώ οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι πολύ υποστηρικτικές. Υπάρχει δέσμευση για υποστήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Gariboldi. 

Αναφερόμενος στις βασικές δεξιότητες που ζητούνται, σημείωσε ότι είναι οι Software Development & Engineering, Agile Project Management, Machine Learning & Artificial Intelligence, Enterprise Architecture, Data Science, Process Automation, Product & Experience Design κ.α. 

Επισημάνθηκε επίσης ότι το Hub της Θεσσαλονίκης είναι μια επέκταση των υπολοίπων κέντρων που υπάρχουν ανά τον κόσμο, που σημαίνει ότι θα βρίσκεται σε διαρκή διασυνδεσυμότητα με όλα τα άλλα και θα αποτελεί μέλος του παγκοσμίου δικτύου του ομίλου. 

Για το 2ο Hub που θα ιδρύσει o όμιλος στη Θεσσαλονίκη οι δύο άνδρες παρέπεμψαν στις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της εταιρείας κ. Μπουρλά, τονίζοντας ότι «θα συνεργαστούμε μαζί ως ένας ενιαίος φορέας της Pfizer και οι πληροφορίες για το 2ο κέντρο θα είναι διαθέσιμες στο μέλλον». 

Θα έχουν προσληφθεί 200 εργαζόμενοι έως το τέλος του 2020 

Το πρώτο Hub που ήδη λειτουργεί από τον περασμένο Μάιο ήδη πλησιάζει στην πλήρη στελέχωσή του καθώς έως το τέλος του 2020 θα έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 200 επιστημόνων και μηχανικών υπολογιστών που θα αποτελέσουν την πρώτη ομάδα εργαζομένων. Τονίστηκε πως «στόχος είναι στη Θεσσαλονίκη να συγκεντρώσουμε όλες τις ψηφιακές ικανότητες που εφαρμόζουμε παγκόσμια, ενώ υπάρχει μεγάλη δεξαμενή ταλέντων». Σημειωτέον ότι το 74% των 3.500 αιτήσεων για τη στελέχωση του Κέντρου έχουν μεταπτυχιακές σπουδές και το 20% προέρχονται από Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και στοχεύουν να επιστρέψουν. 

Αυτοί βλέπουν το project και θέλουν να γυρίσουν και να εργαστούν στην Ελλάδα. 

«Τα άτομα που έχουμε προσλάβει έως τώρα, μπαίνουν σε έναν διεθνή όμιλο που μπορούν να επικοινωνούν ή να σταδιοδρομήσουν σε άλλες μονάδες της Pfizer ανά τον κόσμο, στην Ασία, στην Αμερική ή στην Ευρώπη», επισήμαναν τα στελέχη του αμερικανικού ομίλου.

Όπως είπε, στόχος είναι ο όμιλος να προσελκύσει τους ικανότερους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω ενός πλάνου επικοινωνίας και στοχευμένων ενεργειών, με την προσέγγιση του επιστημονικού «οικοσυστήματος», μέσω κατάλληλων επιστημονικών εκδηλώσεων, με δραστηριότητες για την προβολή του Hub, τη σύνδεση με τα πανεπιστήμια αλλά και την ενεργοποίηση του δικτύου των αποδήμων και των αποφοίτων.

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός φυτωρίου ταλαντούχων και υψηλής εξειδίκευσης στελεχών και για το λόγο αυτό η Pfizer θα στηριχτεί στη σύνδεση με την κουλτούρα της τοπικής κοινωνίας, στη δημιουργία ευκαιριών καριέρας μέσω προγραμμάτων κατάρτισης κ.λπ. 

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, δύο νέοι εργαζόμενοι στο Hub μοιράστηκαν τις προσωπικές τους εμπειρίες σχετικά με την εργασία στο Hub. Και οι δύο εργαζόμενοι επέστρεψαν στην Ελλάδα για να εργαστούν στο Hub, έπειτα από κάποια χρόνια απασχόλησης σε χώρες του εξωτερικού.