Προϋπολογισμός 2021: Έσοδα 1,79 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2021

Προϋπολογισμός 2021: Έσοδα 1,79 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2021

Τη χειρότερη επίδοση, ελέω πανδημίας, σημειώνει φέτος το ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2021, τα συνολικά έσοδα δεν θα ξεπεράσουν τα 60 εκατ. ευρώ. Αντίθετα η μεγάλη ελπίδα για μια σημαντική είσπραξη μέσα στο 2020, ύψους 300 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό, μεταφέρθηκε για το α’ τρίμηνο του 2021.

Έτσι για φέτος από άποψη εισπράξεων, το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει την χειρότερη χρονιά. Η αμέσως επόμενη χρονιά με την χειρότερη επίδοση, ήταν το 2015 όπου οι εισπράξεις του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ανήλθαν κοντά στα 290 εκατ. Ευρώ.

Τα πιο σημαντικά έσοδα θα προέλθουν από τη Μαρίνα Αλίμου (27,8 εκατ. ευρώ) και την Β. Αφάντου (13,5 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι οι προαναφερόμενες εισπράξεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί αλλά εκτιμάται ότι θα συμβούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Οι συνολικές δε εισπράξεις του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δεν ξεπερνούν λίγα εκατ. ευρώ κυρίως από ΟΠΑΠ (3 εκατ. ευρώ) και διάφορα άλλα ακίνητα (6 εκατ. ευρώ) και την Μαρίνα της Χίου (0,6 εκατ. ευρώ).

Στην φτωχή αυτή επίδοση δεν συνέβαλαν μόνον οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις λόγω της πναδημίας. Η πανδημική κρίση «έκαψε» σημαντικά έσοδα που λαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ ως συμμετοχή στα λειτουργικά κέρδη της Fraport. Οι λειτουργικές ζημίες της εταιρείας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο να ελπίζει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων στο σημαντικό αυτό ετήσιο έσοδο και πιθανώς, έτσι όπως εξελίσσεται η πανδημία, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί και το 2021, όπως φανερώνει ο προϋπολογισμός.

Πάντως για το 2021, ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα ύψους 1,79 δις. ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η προκαταβολή για το Ελληνικό, ύψους τα 300 εκατ. ευρώ. Tα υπόλοιπα περίπου 1,45 δις. ευρώ δεν προσδιορίζεται από που θα προέλθουν.

Σημειώνεται ότι εντός του 2020 έχουν εκκινήσει οι διαγωνισμοί για την αποκρατικοποίηση των: ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών, Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Οργανισμός Λιμένος Καβάλας, Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, Μαρίνα Ιτέας, Υπόγεια αποθήκη Ν. Καβάλας, E-auction ΙΧ με επτά (7) ακίνητα, καθώς και ο πρώην εργοστασιακός χώρος έργου ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου.

Επίσης σε προπαρασκευαστικό στάδιο και ωρίμανση παραμένουν οι αποκρατικοποιήσεις των: Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ (πώληση του 30%), της Εγνατίας Οδού (μακροχρόνιας παραχώρησης), των περιφερειακών λιμένων και μαρίνων (Ο.Λ. Ηρακλείου, μαρίνα Αρετσούς Θεσσαλονίκης) και των άλλων ακινήτων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως είναι το ακίνητο στην Κύθνο, το ακίνητο «Πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών», το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου και άλλα ακίνητα.