7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Γαλλία προς Ιράν: Προτροπή για «εποικοδομητική στάση» στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Προτροπή για «εποικοδομητική στάση» στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Η Γαλλία κάλεσε το Ιράν να επιδείξει εποικοδομητική στάση στις έμμεσες συνομιλίες, που θα διεξαχθούν με τις ΗΠΑ, στη Βιέννη, την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών να σωθεί η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, έγινε σήμερα γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

Έπειτα από μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Ζαρίφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν δήλωσε, σε μια ανακοίνωση, πως ζήτησε από το Ιράν να αποφύγει περαιτέρω παραβιάσεις των υφιστάμενων πυρηνικών δεσμεύσεών του προκειμένου να βοηθήσει τις συνομιλίες.

«Ενθάρρυνα το Ιράν να είναι εποικοδομητικό στις συνομιλίες, που αναμένεται να λάβουν χώρα», σημείωσε ο Λεντριάν.

Οι συνομιλίες αυτές «στοχεύουν να βοηθήσουν στην αναγνώριση, τις επόμενες εβδομάδες, των βημάτων που θα χρειαστούν για μια επιστροφή στην πλήρη συμμόρφωση με (τους όρους) της πυρηνικής συμφωνίας».

Η αμερικανική κυβέρνηση «αποδέχθηκε να συμμετάσχει στις συνομιλίες» από την προσεχή Τρίτη, στην πρωτεύουσα της Αυστρίας με τους Ευρωπαίους, τους Ρώσους και τους Κινέζους προκειμένου να συζητηθεί μια «κοινή επιστροφή» στη συμφωνία από την Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ