Πρώτος το θέμα με τις πατέντες το είχε θέσει ο πρωθυπουργός
Κυβερνητικές πηγές

Πρώτος το θέμα με τις πατέντες το είχε θέσει ο πρωθυπουργός

Πρώτος το θέμα με τις πατέντες το είχε θέσει ο πρωθυπουργός στις 4 Μαΐου 2020, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι αφορά την παραγωγή εμβολίων για τρίτες χώρες. Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν πως είναι άλλο το θέμα με τις πατέντες στο οποίο αναφέρθηκαν οι ΗΠΑ χθες και άλλο αυτό που έλεγε ο Α. Τσίπρας για παραγωγή εμβολίων στην Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι στις 4 Μαΐου 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε τα εξής: 

«Η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης με τους πιο ευάλωτους.

Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Καμία χώρα ή περιοχή δεν πρέπει να έχει μονοπωλιακή πρόσβαση στο εμβόλιο. Όταν μιλάμε για μεταδοτικές ασθένειες, όπως ανέφερε και η Melinda Gates, η ασφάλεια του ενός είναι η ασφάλεια όλων.

Συνεπώς, προσυπογράφω το κάλεσμα και άλλων ηγετών που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, το εμβόλιο - όποτε εφευρεθεί - θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα».

Σε ό,τι αφορά την πορεία εμβολιασμού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εκστρατεία εμβολιασμού προχωράει κανονικά με επιτυχία, καθώς ένας στους εκατό Έλληνες εμβολιάζεται καθημερινά, με τη συμμετοχή να αυξάνεται. Τέλος, σημειώνουν πως εντός του Μαΐου το 70% των Ελλήνων άνω των εξήντα θα έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση. 

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung είχε υποστηρίξει την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, να προβεί η ΕΕ από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορoνoϊού.