Πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ για τη λήξη του τηλεοπτικού εμπάργκο και ακύρωσης του αυτοφώρου στον Τύπο

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, 17:54
-A +A
Πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ για τη λήξη του τηλεοπτικού εμπάργκο και ακύρωσης του αυτοφώρου στον Τύπο

Για ένα ασφυκτικό πλαίσιο στη λειτουργία της Ενημέρωσης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τη βιομηχανία κατάθεσης μηνύσεων και αγωγών σε βάρος δημοσιογράφων αλλά και το «εμπάργκο» πολιτικών κομμάτων κατά Τηλεοπτικών και Ραδιοφωνικών σταθμών.

Σε σχετική ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, πλήττεται ευθέως η Δημοκρατία και η Ενημέρωση»

Για τον λόγο αυτό αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό «να λήξει το «εμπάργκο», να ακυρωθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για τα αδικήματα περί Τύπου, να καταργηθεί ο τυποκτόνος Νόμος και να αναβαθμιστεί η ποιότητα της Ενημέρωσης».

Στις πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνονται:

· Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην οποία θα επισημαίνονται τα προβλήματα του Τύπου και οι προτάσεις των δημοσιογράφων για την άμεση αντιμετώπισή τους.

· Επιστολή προς τον Υπ. Δικαιοσύνης, με την οποία θα τον καλεί σε συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν τον Τύπο.

· Συνάντηση με τους εκπροσώπους Τύπου των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, προκειμένου να συζητηθούν τα φαινόμενα εκφυλισμού του πολιτικού διαλόγου.

· Συνάντηση με τους Διευθυντές όλων των ΜΜΕ.

· Πραγματοποίηση κοινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ με τα μέλη του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας, για να εξεταστούν οι ευθύνες στην απαξίωση του πολιτικού διαλόγου.

· Συνεδρίαση του Μεικτού Συμβουλίου επί των ανωτέρω θεμάτων.

· Άμεση διοργάνωση Ημερίδας με θέμα «Ο πολιτικός διάλογος, ο ρόλος των ΜΜΕ, η Νομοθεσία & η θέση των Δημοσιογράφων». Στη διοργάνωση της σχετικής ημερίδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, θα προταθεί να μετέχουν και τα μέλη του Εποπτικού Οργάνου Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ. Επιπλέον, θα παρέμβουν καθηγητές, δημοσιογράφοι και κοινωνιολόγοι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, εκφράζει για μια ακόμα φορά την αποδοκιμασία του για τη μέθοδο που έχουν επιλέξει ορισμένα πολιτικά πρόσωπα σε βάρος της ελευθεροτυπίας, αλλά και την ανησυχία του για τον τρόπο που εφαρμόζεται ο τυποκτόνος νόμος σε βάρος συναδέλφων μας.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «είμαστε ξεκάθαρα απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόζουν εμπάργκο σε τηλεοπτικούς σταθμούς και δημοσιογράφους».

Και τονίζει ότι:

· Η επικοινωνία και η ανταλλαγή επιχειρημάτων ενισχύει τον πλουραλισμό και τη Δημοκρατία.

· Η Ενημέρωση χωλαίνει όταν είναι μονολιθική.

· Η παρουσίαση των γεγονότων και ο σχολιασμός της επικαιρότητας πρέπει να είναι σφαιρικός, προκειμένου οι πολίτες να είναι πλήρως ενημερωμένοι.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 22/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα