Πρωτοβουλία στο πλαίσιο των G7 από την Ιαπωνία για το Χονγκ Κονγκ

Πρωτοβουλία στο πλαίσιο των G7 από την Ιαπωνία για το Χονγκ Κονγκ

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για μια κοινή ανακοίνωση της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G7) αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε μιλώντας στη Βουλή δήλωσε ότι στόχος είναι "Η ανακοίνωση να καυτηριάζει την υποχρέωση της Κίνας να διατηρήσει την αρχή -Μια χώρα δύο συστήματα- που ισχύει για το Χονγκ Κονγκ".

Η αυστηρότερη ανακοίνωση μέχρι στιγμής για το θέμα, ήρθε από το άτυπο μπλοκ των αγγλόφωνων χώρων δηλαδή των ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία και Καναδά το οποίο επέκρινε την Κίνα για τη νέα νομοθεσία, λέγοντας ότι θα παραβιάσει τη συμφωνία Κίνας-Βρετανίας του 1984 για την πρώην αποικία και θα απειλήσει τις ελευθερίες της.

Παρότι το Τόκυο δεν συμμετείχε στην παραπάνω πρωτοβουλία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από την Λαϊκή Εθνοσυνέλευση της Κίνας, χαρακτήρισε "ιδιαίτερα σημαντικό εταίρο" το Χονγκ Κονγκ.

"Η Ιαπωνία εκφράζει στη σοβαρή ανησυχία της σχετικά με την απόφαση του κινεζικού κοινοβουλίου" ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ως γνωστόν το Πεκίνο πρόκειται να επιβάλει έναν νόμο περί εθνικής ασφάλειας στην επικράτεια του Χονγκ Κονγκ, η οποία θεωρητικά απολαμβάνει ελευθερίες που δεν υφίστανται στην ενδοχώρα.