«Πρώτο πρόστιμο 50.000 ευρώ για αισχροκέρδεια σε φαρμακαποθήκη»
Άδωνις Γεωργιάδης

«Πρώτο πρόστιμο 50.000 ευρώ για αισχροκέρδεια σε φαρμακαποθήκη»

Την επιβολή του πρώτου προστίμου για αισχροκέρδεια, ύψους 50.000 ευρώ επέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε φαρμακαποθήκη με έδρα την Αθήνα, καθώς διαπιστώθηκε ότι σε διάστημα ενός μήνα είχε αυξήσει το περιθώριο κέρδους της σε αντισηπτικά προϊόντα, από το 20% στο 35%. 

Η συγκεκριμένη φαρμακοποθήκη εντοπίστηκε από μικτό κλιμάκιο της ΓΓ Εμπορίας και Προστασίας του Καταναλωτή και της Οικονομικής Αστυνομίας να κερδοσκοπεί. Όπως επισημαίνεται, το συγκεκριμένο πρόστιμο θεωρείται αρκετά μεγάλο για τα οικονομικά μεγέθη της συγκεκριμένης επιχείρησης, καθώς επιλογή των αρμοδίων ήταν η εν λόγω εταιρεία να μην οδηγηθεί σε λουκέτο κάτι που θα συνεπαγόταν και απώλειες θέσεων εργασίας. 

Εξαιτίας της πολυεπίπεδης κρίσης που προκαλεί η επιδημία του κορονοϊού, στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συμπεριλαμβάνοται και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, με βάση το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων και όχι την τελική τιμή του προϊόντος που φτάνει στους καταναλωτές. Οι ελεγκτές διεξήγαγαν ελέγχους επί όλων των τιμολογίων αγοράς και πώλησης της συγκεκριμένης φαρμακαποθήκης, διαπιστώνοντας την παράβαση.

Στην ΠΝΠ ορίζεται ουσιαστικά ως παράνομη η αύξηση του περιθώριου κέρδους φαρμακαποθήκης, φαρμακείου και γενικά οποιουδήποτε εμπλεκόμενου στην παραγωγή, εισαγωγή, διακίνηση και εμπορεία προϊόντων τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη, όπως είναι αντισηπτικά, μάσκες κλπ, εν σχέσει με τα επίπεδα που παρατηρούντο στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, από την περασμένη Δευτέρα ημέρα που επιβλήθηκε και η απαγόρευση κυκλοφορίας έχουν ενταθεί και οι έλεγχοι από τα μικτά ελεγκτικά κλιμάκια σε επιχειρήσεις.