Πρώτο «ναι» της Βουλής των Αντιπροσώπων στην παραπομπή Τραμπ

Πρώτο «ναι» της Βουλής των Αντιπροσώπων στην παραπομπή Τραμπ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έκανε το πρώτο βήμα για την παραπομπή Τραμπ με 221 «ναι» έναντι 203 «όχι» στην προκαταρκτική ψηφοφορία επί του κατηγορητηρίου για τα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας μέσα στο Καπιτώλιο.

Κατά τον πρώτο γύρο της συζήτησης, αρκετοί Ρεπουμπλικανοί πήραν ξεκάθαρες αποστάσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ και τα επεισόδια του Καπιτωλίου, ωστόσο οι περισσότεροι -μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής τους στο Σώμα Κέβιν Μακάρθι- τάχθηκαν εναντίον της παραπομπής του, επικαλούμενοι τόσο τον χρόνο που αυτή προτείνεται -μόλις μια εβδομάδα πριν από την λήξη της θητείας του- όσο και την ανάγκη να ανακοπεί ο διχασμός της αμερικανικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, ο Κέβιν Μακάρθι ανέφερε κατά την ομιλία του ότι «ο πρόεδρος φέρει ευθύνη για την επίθεση στο Κογκρέσο από τον όχλο των ταραξιών», καθώς και ότι «θα έπρεπε να έχει αποκηρύξει αμέσως τον όχλο, όταν είδε τι εκτυλισσόταν». Ωστόσο, ο Μακάρθι συμπλήρωσε ότι «θα ήταν λάθος» να παραπεμφθεί τόσο κοντά στο τέλος της θητείας του.

Στο μεταξύ, και έκτος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, ο Νταν Νιουχάους, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Τραμπ. Ο πρόεδρος «δεν καταδίκασε κατηγορηματικά την επίθεση, ούτε κάλεσε ενισχύσεις όταν οι αστυνομικοί μας κατατροπώθηκαν. Η χώρα μας χρειαζόταν έναν ηγέτη και ο πρόεδρος Τραμπ απέτυχε να τηρήσει τον όρκο του», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Νιουχάους, ο οποίος εκλέγεται στην Πολιτεία Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, είπε ότι «ο Τραμπ πρέπει να φύγει», επειδή, όπως τόνισε, «αποτελεί ξεκάθαρη και ενεργή απειλή για το έθνος που όλοι αγαπάμε».

Ως γνωστόν, οι Δημοκρατικοί απέτυχαν να πείσουν τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να ενεργοποιήσει την 25η τροπολογία για την απομάκρυνση του προέδρου και έτσι προχωρούν στην παραπομπή του για δίκη στη Γερουσία.

Νωρίτερα, ο αρχηγός της σημερινής πλειοψηφίας στη Γερουσία Ρεπουμπλικανός Μιτς Μακ Κόνελ δήλωσε πάντως οτι δεν θα συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 19 Ιανουαρίου το νωρίτερο.