Προτιμούν να μη δοθούν οι συντάξεις, παρά να βοηθήσουν οι ιδιώτες

Προτιμούν να μη δοθούν οι συντάξεις, παρά να βοηθήσουν οι ιδιώτες

Πρώην «βουλεύτρια» του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε για τα κορονοπάρτι: «Δεν ξέρω αλλά σκέφτομαι ότι αν ήμουν 16 χρονών μπορεί να ήθελα να παρτάρω μέχρι τα χαράματα αδιαφορώντας αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πεθάνουν οι «γέροι» (ίσως και ελπίζοντας το μυστικά) που οδήγησαν τον πλανήτη στην κατάσταση που βιώνει σήμερα. Πάλη των γενεών λέγεται».

Στη συνέχεια υπό το βάρος της όντως άκομψης κατακραυγής που υπέστη, ζήτησε συγγνώμη και κατέβασε την ανάρτηση.

Ακομμάτιστος αριστερός δημοσιολόγος έγραψε για τα κορονοπάρτι: «Είναι ειρωνικό (και για την κυβέρνηση) ότι το πλείστον όσων μαζεύονται στις πλατείες ανήκουν στον τύπου που κατασκευάζει ο νεοφιλελευθερισμός. Τον άνθρωπο ατομιστή, τον εγωιστή. Αυτόν που έχει μειωμένη κοινωνική συνείδηση. Αυτόν που η ζωή του άλλου, αξίζει μια μπύρα δική του».

Δεν έχουν σημασία τα ονόματα, καθώς αφορούν πρόσωπα που δεν ασκούν εξουσία. Ενδεικτική η αναφορά για τις απόψεις τους: Η μεν πρώτη στις νυχτερινές πλατείες υπό τους ήχους της Έφης Θώδη (από τον Θεοδωράκη στη Θώδη), βλέπει μια εξεγερσιακή διαδικασία κατά των γέρων που «οδήγησαν τον πλανήτη στην κατάσταση που βιώνει σήμερα»! Ένα Γούντστοκ στην Κυψέλη!

Ο έτερος την αντικοινωνική συμπεριφορά καλομαθημένων καλόπαιδων, την αποδίδει στο νεοφιλελευθερισμό. Ο οποίος νεοφιλελευθερισμός αν και ενέσκηψε στην Ελλάδα πριν 20 μήνες (κατά την αριστερή ανάγνωση), φαίνεται πολύ αποτελεσματικός. Πρόλαβε και διέπλασε ανθρώπινα νεοφιλελεύθερα μοντέλα.

Πριν είχαμε αριστερή κυβέρνηση επί 4,5 χρόνια, αλλά δεν μπόρεσε να διαπλάσει αριστερούς ανθρώπους, και πιο πριν, πάλι κατά την Αριστερά, είχαμε την ακροδεξιά του Σαμαρά. Άρα όχι νεοφιλευθερισμό.

Τα παραθέτουμε ως παραδείγματα, ενδεικτικά γιατί η Αριστερά δεν κυβερνάει, και γιατί όποτε προσπάθησε έσπασε τα μούτρα της ή των λαών που κυβερνούσε. Κατασκεύαζε ένα θεωρητικό μοντέλο και διαθλώντας την πραγματικότητα μέσα από αυτό, προσπαθούσε να την χωρέσει στο μοντέλο, και όταν αυτή δεν χωρούσε, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Σε πολιτικό επίπεδο αυτό είδαμε να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο. Και το συνεχίζει παρότι απέκτησε εμπειρία διακυβέρνησης.

Χθες η αρμόδια τομεάρχης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε καταγγελτική της ανακοίνωση ανέφερε ότι υπάρχουν 450.000 εκκρεμείς συντάξεις. Κατηγορεί τον υπουργό Κώστα Χατζηδάκη, επειδή θα εμπλέξει ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές, προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή τους.

Δεν ενδιαφέρει δηλαδή να πάρουν γρήγορα οι άνθρωποι τις συντάξεις τους, πολλοί εκ των οποίων περιμένουν χρόνια, ενώ κάποιοι πέθαναν πριν τις απολαύσουν. Ενδιαφέρει το στερεότυπο, όχι στην εμπλοκή ιδιωτών γιατί είναι κεκαλυμμένη αρχή ιδιωτικοποίησης.

Δεν γνωρίζουμε αν έχει τέτοιες διαβολικές σκέψεις ο Χατζηδάκης. Όμως αυτή την στιγμή λύση είναι η συμμετοχή των ιδιωτών. Αν αυτό είναι δούρειος ίππος, θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιδράσει αργότερα, επί τη πραγματώσει των δόλιων προθέσεων Χατζηδάκη. Όχι προκαταβολικά δυσκολεύοντας την επιτάχυνση των συντάξεων.

450 χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις σημαίνει ότι αντίστοιχα νοικοκυριά ζορίζονται οικονομικά. Είναι συνταξιούχοι που βασίζονται στα παιδιά τους, όταν δεν είναι και αυτά άνεργα, οπότε πεινάνε όλοι μαζί.

Ο Κινέζος κομμουνιστής ηγέτης Ντενγκ Σιαοπίνγκ, είχε πει το γνωστό «μαύρη γάτα, άσπρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια». Και τα ποντίκια είναι οι συντάξεις που πρέπει να φτάσουν στους δικαιούχους, πριν αυτοί αποδημήσουν.

Άλλωστε σε αυτή τη διαχρονική κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Τον Ιούνιο του 2019 το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον τότε υπουργό Αναστ. Πετρόπουλο, γιατί μετά από 36 μήνες καθυστέρησης της έκδοσης των οριστικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ανακαλούσε τη μία εγκύκλιο μετά την άλλη με σκοπό τη μη έκδοση των συντάξεων.

Ναι, δεν φταίει για όλα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως παρέλαβε ένα προβληματικό σύστημα και το παρέδωσε χειρότερο. Ο πρώην υπουργός Βρούτσης τους είχε κατηγορήσει ότι παράτησαν ιδεοληπτικά το ψηφιακό σύστημα ΑΤΛΑΣ που ήταν έτοιμο από το 2014.

Οι συνταξιούχοι ενδιαφέρονται να πάρουν τις συντάξεις τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον προσχηματικό φόβο της ιδιωτικοποίησης προσπαθεί να τους δυσχεράνει. Κάποιος θα δικαιούτο να πει ότι κάνει συνταξιοδοτικό σαμποτάζ για να αυξηθεί η δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης.

Εμείς, πιο καλόπιστοι, δεν θα καταλογίζουμε τέτοιες ύστερες προθέσεις. Θα πούμε ότι υπηρετεί το στερεότυπο. Καμιά πρόσκαιρη βοήθεια από ιδιώτες και ας αργούν οι συντάξεις.