Πρώτη σοβαρή ήττα για την κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών στην Ισπανία

Πρώτη σοβαρή ήττα για την κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών στην Ισπανία

Την πρώτη του σοβαρή πολιτική κρίση αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, από τις 2 Ιουνίου, όταν ανέλαβε τα ηνία από τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος και προκάτοχό του, Μαριάνο Ραχόι, μετά την έγκριση της πρότασης μομφής σε βάρος του. Ο Σάντσεθ είδε σήμερα να καταψηφίζεται η πρόταση των Σοσιαλιστών για το σχέδιο προϋπολογισμού και τις δημοσιονομικές δαπάνες της περιόδου 2019-2021, καθώς τα κόμματα που τον βοήθησαν να ανέλθει στην εξουσία και μέχρι σήμερα τον στήριζαν αρνήθηκαν να το υπερψηφίσουν.

Συγκεκριμένα, μόνο 88 από τα 350 μέλη του κοινοβουλίου τάχθηκαν υπέρ της πρότασης Σάντσεθ, ενώ 173 ψήφισαν κατά (Λαϊκό Κόμμα και Ciudadanos) και 86 απείχαν. Σημειώνεται ότι οι Σοσιαλιστές διαθέτουν μόνο 84 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι βασίζονταν στη στήριξη των Unidos Podemos και άλλων μικρότερων κομμάτων από τις ισπανικές περιφέρειες -όπως των καταλανικών ERC και PDeCAT, που αυτή τη φορά επέλεξαν την αποχή. Αυτό συνέβη δε όχι μόνο επειδή διαφωνούν με σοβαρές πλευρές της πρότασης (οι Podemos ζητούν υψηλότερες δημόσιες δαπάνες και πιο χαλαρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων με τις Βρυξέλλες), αλλά και επειδή έτσι θέλουν να ασκήσουν πίεση σε άλλα μέτωπα -όπως αυτό που έχει να κάνει με τις σχέσεις της Καταλονίας με τη Μαδρίτη και με την τύχη των φυλακισμένων ή καταζητούμενων ηγετών του κινήματος της ανεξαρτησίας.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας της οποίας ηγείται ο Σάντσεθ, ειδικά από τη στιγμή που κόπασε ο ενθουσιασμός για την ανατροπή του Ραχόι και αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια τα πραγματικά προβλήματα και οι προκλήσεις. Όπως σημειώνουν, μάλιστα, αρκετοί αναλυτές, ο »μήνας του μέλιτος» ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και τους ευκαιριακούς συμμάχους τους ολοκληρώθηκε και πλέον πρέπει να αναμένονται συχνότερες συγκρούσεις.

Για την ώρα, βεβαίως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του διαρρέουν πως δεν πρόκειται να επισπεύσουν τις εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τα μέσα του 2021, ακόμη κι αν τελικά δεν καταφέρουν να περάσουν τον προϋπολογισμό σο σύνολό του. Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ισπανικών ΜΜΕ, θα προχωρήσουν εφαρμόζοντας όσα προβλέπουν τα όσα είχαν ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πρόταση, το έλλειμα προβλέπεται να διαμορφωθεί κάτω από 1,8% το 2019, από 1,1% το 2020 και από 0,4% το 2021.