Πρώτη φορά «βλέπει» ενδεχόμενη εκλογική του ήττα ο Ερντογάν

Πρώτη φορά «βλέπει» ενδεχόμενη εκλογική του ήττα ο Ερντογάν

Στην πρώτη επίσημη αναφορά σε ενδεχόμενο εκλογικής του ήττας προχώρησε ο Τούρκο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνάντησή του με νέους στην περιοχή του Τσανάκαλε, ανέφερε, «αν πει ο λαός “στο καλό” και έρθουν οι επόμενοι, ας γκρεμίσουν όσα εμείς χτίσαμε». Την ίδια ώρα, νέα δημοσκόπηση στη χώρα καταγράφει νέα σημαντικότατη πτώση της κυβερνητικής συμμαχίας υπό την ηγεσία του ίδιου. 

Ο Ερντογάν, στη διάρκεια της συνάντησης με τους νέους, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, μίλησε για το πρότζεκτ της γέφυρας «Τσανάκαλε 1915», η οποία κατασκευάζεται μεταξύ των θέσεων Sütlüce της Καλλίπολης (Gelibolu) και Şekerkaya της Λαμψάκου, αλλά και για την Τροία, λέγοντας πως «είναι το σύμβολο από το παρελθόν που εκπροσωπεί και εμάς, όπως όλους τους λαούς που έζησαν στην Ανατολία. Η Ομήρου Ιλιάδα εξηγεί έναν αγώνα, που τα ίχνη του φτάνουν στο σήμερα», είπε.

Αναφερόμενος στο Μουσείο της Τροίας, που ο ίδιος είχε εγκαινιάσει προ διετίας, υποστήριξε πώς το κόμμα του «ό,τι καλό και όμορφο» βρήκε, το προστάτεψε και το ανέπτυξε.

Παράλληλα, μίλησε για πρώτη φορά για ενδεχόμενη ήττα και αποχώρησή του: «Αν πει ο λαός “στο καλό” και έρθουν οι επόμενοι, ας γκρεμίσουν όσα εμείς χτίσαμε», τόνισε. Έκανε απολογισμό όσων έχει φέρει σε πέρας και δρομολόγησε η κυβέρνησή του και μολονότι η οικονομία της Τουρκίας κλυδωνίζεται υποσχέθηκε στους Τούρκους ότι τα καλύτερα έρχονται.

Δημοσκοπική πτώση της κυβερνητικής συμμαχίας

 

Σημειώνεται ότι δημοσκόπηση της PIAR Research καταγράφει νέα σημαντικότατη πτώση της κυβερνητικής συμμαχίας του Ερντογάν που απαρτίζουν το κόμμα του, AKP και το ακροδεξιό, εθνικιστικό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Στη δημοσκόπηση, στην οποία μετείχαν 2.520 άτομα στις 26 επαρχίες της Τουρκίας, η διαφορά που χωρίζει το κόμμα του Ερντογάν από το κεμαλικό CHP έχει συρρικνωθεί στις 3,1 ποσοστιαίες μονάδες (23,6% έναντι 20,5% αντίστοιχα), το MHP λαμβάνει 6,7%, το αριστερό φιλοκουρδικό HDP 8,9%, το «Καλό Κόμμα» (Iyi Parti) της Μεράλ Ακσενέρ 9,6%, το DEVA (Kόμμα Δημοκρατίας και Προόδου) του πρώην υπουργού Οικονομικών, Αλί Μπαμπατζάν, 4,6%, το ισλαμικό Saadet 1%., ενώ οι αναποφάσιστοι και αυτοί που δηλώνουν ότι δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ανέρχονται στο 22,9%.

Μετά την αναγωγή των ψήφων των αναποφάσιστων το κόμμα του Ερντογάν πιάνει ποσοστό 30,6%, η αξιωματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος 26,6%,. το MHP 8,7%, το HDP 11,5%, το «Καλό Κόμμα» 12,4%l, το DEVA 6% και το Saadet (ισλαμικό κόμμα) 1,3%.