Πρωθυπουργός Σκωτίας: Να γίνει σεβαστό το δικαίωμα για αυτοδιάθεση της Καταλονίας

Πρωθυπουργός Σκωτίας: Να γίνει σεβαστό το δικαίωμα για αυτοδιάθεση της Καταλονίας

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε σήμερα να γίνει σεβαστό το δικαίωμα για αυτοδιάθεση της Καταλονίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα Μαδρίτη και Βαρκελώνη να επιστρέψουν στο διάλογο.

Ενώ η Στέρτζον αναγνώρισε ότι είναι «καθόλα νόµιµο για την Ισπανία να εναντιώνεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας», τόνισε μολαταύτα ότι «είναι ανησυχητικό ένα κράτος, όποιο και αν είναι, να αρνείται το δικαίωμα στους πολίτες του να εκφράσουν δημοκρατικά τη θέλησή τους».

«Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών είναι μια σημαντική διεθνής αρχή και ειλικρινά ελπίζω ότι θα γίνει σεβαστό στην Καταλονία και οπουδήποτε αλλού», τόνισε η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) στο σκωτσέζικο κοινοβούλιο.

Με τις σχέσεις μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης να παραμένουν τεταμένες ενόψει της προγραμματισμένης διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής την 1η Οκτωβρίου, η Στέρτζον παρότρυνε για την επαναφορά των συζητήσεων.

«Ελπίζω ότι μπορεί να εγκαθιδρυθεί ένας διάλογος μεταξύ της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας και της ισπανικής κυβέρνησης για την επίλυση της κατάστασης», δήλωσε.

«Θα είναι προτιμότερο αυτό από την εικόνα αστυνομικών να προχωρούν σε μαζικές κατασχέσεις ψηφοδελτίων και να πραγματοποιούν εφόδους σε εφημερίδες», τόνισε, αναφερόμενη στην κατάσχεση από την ισπανική πολιτοφυλακή χθες περίπου 10 εκατομμυρίων ψηφοδελτίων, που προορίζονταν για το δημοψήφισμα.

Στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου του 2014, που είχε επιδιώξει το SNP, προωθώντας την ανεξαρτησία της Σκωτίας, το 55% των Σκωτσέζων ψήφισε υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ