Πρωθυπουργός Λιθουανίας: «Τίποτα νέο» οι απειλές της Ρωσίας για την Βαλτική

Πρωθυπουργός Λιθουανίας: «Τίποτα νέο» οι απειλές της Ρωσίας για την Βαλτική

Η ρωσική απειλή για αύξηση του στρατού στην περιοχή της Βαλτικής, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, δεν είναι «τίποτα καινούργιο», δήλωσε την Πέμπτη η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμόνιτε.

«Το ότι η Ρωσία απειλεί, δεν είναι κάτι καινούργιο», είπε στους δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. «Το Καλίνινγκραντ είναι μια πολύ στρατιωτικοποιημένη ζώνη, είναι εδώ και πολλά χρόνια, και βρίσκεται στην περιοχή της Βαλτικής».

Ο θύλακας του Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, στην ακτή της Βαλτικής Θάλασσας, βρίσκεται ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ, Λιθουανία και Πολωνία.

Η αντίδραση της Σιμόνιτε έρχεται μετά από τις δηλώσεις του στενού συνεργάτη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν,  Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος προειδοποίησε το ΝΑΤΟ σήμερα ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της στην περιοχή, μεταξύ άλλων με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. 

O Υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, Αρβίντας Ανουσάουσκας, όπως αναφέρει το Reuters, σχολίασε στο πρακτορείο ειδήσεων BNS, ότι η Ρωσία έχει ήδη πυρηνικά όπλα στην Βαλτική. 

 «Οι τρέχουσες ρωσικές απειλές φαίνονται αρκετά περίεργες, όταν γνωρίζουμε ότι, ακόμη και πριν την παρούσα κατάσταση ασφαλείας, έχουν  όπλα 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Λιθουανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός την Πέμπτη. "Τα πυρηνικά όπλα διατηρούνταν πάντα στο Καλίνινγκραντ... η διεθνής κοινότητα, οι χώρες της περιοχής, το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό... Το χρησιμοποιούν ως απειλή", πρόσθεσε.