Προθεσμία για τις απολογίες τους έλαβαν ο Γ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Προθεσμία για τις απολογίες τους έλαβαν ο Γ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του

Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα βρεθούν ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς ο πρώην υπουργός Άμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του, που είχαν κληθεί σήμερα σε απολογία για κατηγορία, η οποία αφορά νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Το ζευγάρι εμφανίστηκε στην ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και τον επικουρό της Γ. Ευαγγέλου και ζήτησαν εύλογη προθεσμία, ώστε να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας και να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους, καθώς το κατηγορητήριο που τους έχει σταλεί αγγίζει τις 680 σελίδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες αντικείμενο του αδικήματος που αποδίδεται στον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του είναι ποσό περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ, που φέρεται να σχετίζεται με το πρόγραμμα προμήθειας των φρεγατών στο Πολεμικό Ναυτικό. Το επίμαχο εξοπλιστικό πρόγραμμα είχε αναλάβει η γαλλική εταιρία «Thales».

Η υπεράσπιση του ζεύγους Παπαντωνίου, που εκπροσωπείται από τον καθηγητή Ποινικού Δικαίου Άρη Χαραλαμπάκη, φαίνεται να τονίζει πως η κατηγορία σχετίζεται με «εικαζόμενη μεταφορά» ποσών από την εργολήπτρια γαλλική εταιρεία σε φιλικά πρόσωπα του κ. Παπαντωνίου και όχι με πραγματική αποτύπωση μέσω τραπεζικών στοιχείων από άνοιγμα λογαριασμών της κίνησης του επίμαχου ποσού από την εταιρεία σε πρόσωπα.

Σημειώνεται, ότι η κλήση των ανακριτών εστιάζει στους ελβετικούς λογαριασμούς της συζύγου του πρώην υπουργού που αποκαλύφθηκαν από τα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ» , προς τους οποίους, κατά τη δικογραφία, εμβάστηκαν κατά το έτος 2000 ποσά που υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ από φίλο και συνεργάτη του κ. Παπαντωνίου.

Επιπλέον, στον φάκελο περιέχεται, μεταξύ άλλων, και κατάθεση πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της γαλλικής εταιρείας, που αναφέρεται σε «δωροδοκία» του υπουργού Άμυνας, χωρίς ωστόσο να επικαλείται άμεση γνώση του, αλλά ισχυρισμούς άλλου προσώπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news