Προτεραιότητα των ΗΠΑ η ενίσχυση των διμερών σχέσεων με Ελλάδα
Μ. Ορτάγκους (Στ. Ντιπάρτμεντ)

Προτεραιότητα των ΗΠΑ η ενίσχυση των διμερών σχέσεων με Ελλάδα

«Ο στόχος της εξωτερικής πολιτικής μας είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας της Ελλάδας, της κυριαρχίας των άλλων χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτάγκους, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξη της στην έναρξη διαλόγου για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.

Λίγες μόνο ώρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη χώρα μας και τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δηλώσεις της στην ΕΡΤ επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε διπλωματικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης Τραμπ».

Η κυρία Ορτάγκους εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της στην έναρξη διαλόγου για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ενθαρρύνουμε τις μεσολαβητικές προσπάθειες, τις συνομιλίες και το διάλογο» δήλωσε και πρόσθεσε «πρέπει να εστιάσουμε στο μέλλον της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, στο μέλλον της συνεργασίας ΗΠΑ- Ελλάδας και μπορούμε να τα πετύχουμε όλα αυτά μέσα από τον εποικοδομητικό διάλογο. Ας μην αφήσουμε τους Ρώσους να νικήσουν».

Η Μόργκαν Ορτάγκους αρνήθηκε, ερωτηθείσα σχετικά, ότι οι ΗΠΑ αποφεύγουν να καταδικάσουν την τακτική της Τουρκίας. «Δεν έχουμε ντραπεί να ασκήσουμε κριτική στην Τουρκία όταν χρειάζεται» υπογράμμισε και επικαλέστηκε πρόσφατη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις συναντήσεις της τουρκικής πλευράς με τους ηγέτες της Χαμάς «Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης έχω ασκήσει κριτική στην Τουρκία για τις πράξεις της» επανέλαβε.

Επέμεινε ότι η Ουάσιγκτον αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην προσπάθεια αποκλιμάκωση της έντασης. «Το πιο σημαντικό που μπορούν οι ΗΠΑ να κάνουν –διευκρίνισε- είναι να εργαστούν μέσω του ΝΑΤΟ, μέσω των Ευρωπαίων συμμάχων, έτσι ώστε όλα τα μέρη να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων με εποικοδομητικό τρόπο»

Και κατέληξε: «Οι ΗΠΑ, η κυβέρνηση Τραμπ, δεν επιδιώκουμε την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής μέσω της επιβολής της θέση μας στην Ελλάδα, μέσω της επιβολής της θέσης μας στην Τουρκία. Ο στόχος της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ο σεβασμός της Ελλάδας, της κυριαρχίας των άλλων χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Mandel Ngan/Pool via AP