Προτεραιότητά μας η συνεργασία με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου
Ιωάννης Σμυρλής

Προτεραιότητά μας η συνεργασία με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου

Την ιδιαίτερη σημασία που είχαν πάντα και που έχουν για την Ελλάδα οι χώρες του Περσικού Κόλπου, λόγω των μακραίωνων φιλικών δεσμών –με κοινές αναφορές από το εμπόριο και τις επιχειρήσεις, μέχρι τον πολιτισμό και την ιστορία– τόνισε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Σμυρλής, στην ψηφιακή εκδήλωση του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου «Greece-GCC e-Business Gathering: KUWAIT & GREECE».

«Η διατήρηση και ενίσχυση της αμφίδρομης σχέσης ανάμεσα στη χώρα μας και τις χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου», όπως επισήμανε, «αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική Πολιτεία, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο των τριμερών ή πλειονομερών σχημάτων».

Αναφερόμενος στο εμπόριο και τις επενδύσεις, ο κ. Σμυρλής είπε ότι «οι Άραβες επιχειρηματίες γνωρίζουν καλά την ποιότητα και την μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων και είναι πεπεισμένοι για την υψηλή τεχνογνωσία των ελληνικών επιχειρήσεων, την άρτια εκτέλεση μεγάλων και εμβληματικών κατασκευαστικών έργων, καθώς επίσης και για την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών στη ναυτιλία, στον τουριστικό κλάδο και στην αγορά ακινήτων».

Ειδικότερα για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις με το Κουβέιτ, ο γγ ΔΟΣΕ ανέφερε ότι το εμπορικό ισοζύγιο είναι σταθερά θετικό για τη χώρα μας, ενώ σχετικά με τις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα, είπε ότι, το ενδιαφέρον του Κουβέιτ επικεντρώνεται στην αγορά ακίνητης περιουσίας, τη στιγμή που και ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος του Κουβέιτ, «Bader El Kharafi», έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε ότι «η αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών επιβεβαιώνεται και από τη σύγκληση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής τον Μάρτιο 2019 και φυσικά από την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας και άλλων συμφωνιών σε διάφορους τομείς, όπως ενέργεια, εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές».