7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Προτεραιότητα η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις - Τι εισηγούνται οι ειδικοί

Προτεραιότητα η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις - Τι εισηγούνται οι ειδικοί

Η πτωτική τάση των κρουσμάτων αναζωπυρώνει και τη συζήτηση για το πολυπόθητο άνοιγμα των σχολείων, το οποίο παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, εφόσον το επιτρέψουν και οι ειδικοί.

Κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Στέλιο Πέτσα ανακοίνωσε ότι «εντός της εβδομάδας θα υπάρχει συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τους ειδικούς προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο για το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων».

Ο κ. Πέτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε μάλιστα ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία», ενώ για το πώς θα γίνει το άνοιγμα και αν θα αφορά όλες τις βαθμίδες σημείωσε σε άλλο σημείο πως αυτό θα αποφασιστεί μετά τη συνάντηση της υπουργού με τους ειδικούς.

«Ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα πολύ προσεκτικά προκειμένου να έχουμε την μείωση στο ιικό φορτίο σε όλη την επικράτεια όπως έχει σχεδιαστεί», είπε ο κ. Πέτσας ενώ όσον αφορά στο τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και την εστίαση είπε ότι πρέπει να δούμε τα στοιχεία την επόμενη εβδομάδα, πώς θα είναι το επίπεδο των κρουσμάτων, και η κατάσταση στο ΕΣΥ κυρίως στις ΜΕΘ και με τους διασωληνωμένους. «Τότε θα πάρουμε τις αποφάσεις μας για τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας», ξεκαθάρισε.

Παγώνη για τα σχολεία: «Ναι» σε άνοιγμα στις 7 Ιανουαρίου

Τη θέση ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Ιανουαρίου εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Η κυρία Παγώνη, προσέθεσε, μάλιστα, ότι «είναι καλό να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες τώρα», εξηγώντας ότι πρόκειται για προσωπική της άποψη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, γιατί θα δείξει το δεκαήμερο αν οι δείκτες, που είναι μειωμένοι, θα δώσουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν σχολεία κλπ. «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν» προειδοποίησε.

Χ. Γώγος: Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό.

Μιλώντας αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι «υπάρχει αυτό το κενό μεταξύ 7-10 ημερών για να δούμε τα αποτελέσματα μιας κατάστασης επιδημιολογικά. Αυτό περιμένουμε. Αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά. Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή».

Aλ. Βατόπουλος: Την άλλη βδομάδα οι αποφάσεις

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημείωσε ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε και πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα προστασίας. Ερωτηθείς σχετικά για το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβουν την άλλη εβδομάδα, προκειμένου να εκτιμήσουν τα δεδομένα πιο προσεκτικά.

Α. Εξαδάκτυλος: Θα υπάρξει προτεραιότητα να ανοίξουν σχολεία

Παρότι η γενική άποψη είναι ότι τα σχολεία δεν ήταν από τα βασικά περιβάλλοντα διασποράς του κορονοϊού, οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι το «λουκέτο» βοήθησε στον περιορισμό των κρουσμάτων. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε σχετικά ότι «μόνο όταν κλείσαμε την εκπαίδευση είδαμε να σταθεροποιείται η κατάσταση. […] Θα υπάρξει προτεραιότητα να ανοίξουν σχολεία όπως κι άλλες δραστηριότητες μετά για να λειτουργήσει η κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, ερωτηθείς για το πότε θα ανοίξουν σχολεία και καταστήματα απάντησε ότι «εντελώς άγνωστο γιατί η επιδημία είναι απρόβλεπτη». Ο κ. Σύψας εξέφρασε τον προβληματισμό του για εικόνες που υποδηλώνουν διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των εορτών. «Αυτή η αντανάκλαση της εικόνας, θα φανεί γύρω στις 10 Ιανουαρίου, επομένως είναι πιο σώφρον να εκτιμήσουμε τότε την κατάσταση για να κάνουμε τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση», σημείωσε.

Εν όψει και του ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να τηρούν «ευλαβικά» τα μέτρα, καθώς οι προσεχείς ημέρες θα καθορίσουν να θα υπάρξει νέα «έκρηξη» κρουσμάτων, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων.

Αθ. Τσακρής: Είναι νωρίς να ανοίξουν δημοτικά – νηπιαγωγεία στις 8 Ιανουαρίου

Επιφυλακτικός φάνηκε για το άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων φάνηκε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής.

«Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία» επισήμανε το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. «Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία πραγματικά να πείσουν ότι είμαστε σε σημαντική κάμψη της επιδημίας… θα έλεγα μάλλον το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου να περιμένουμε μια εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των γιορτών στην εξέλιξη της επιδημίας» εξήγησε.

Υπουργείο Παιδείας: Δεν αποτελούν τα σχολεία εστία μετάδοσης

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας, τόσο η υπουργός Νίκη Κεραμέως όσο και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη έχουν τονίσει ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγες ημέρες πριν το προγραμματισμένο άνοιγμα (λίγο πριν τα Θεοφάνια), εφόσον η Επιτροπή εξετάσει τα δεδομένα και «ανάψει» το πράσινο φως.

Η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζαχαράκη, επανέλαβε ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες μόλυνσης. «Τα σχολεία ήταν πολύ ασφαλή σε σχέση με όλη την υπόλοιπη κοινωνική δράση των πολιτών και είδαμε ότι ο μέσος όρος των τμημάτων που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω κρουσμάτων ήταν στο 0,4-0,5%», είπε χαρακτηριστικά.