Προτεραιότητα η διασφάλιση των θέσεων εργασίας
Κυρ. Μητσοτάκης στον ΣΕΒ

Προτεραιότητα η διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Η Ελλάδα καλείται σήμερα να ξαναπιάσει το νήμα της προόδου τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ζητώντας από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να αξιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό το σχήμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" για τη στήριξη της απασχόλησης.

Ειδικότερα, ξεκινώντας χαρακτήρισε ξεχωριστή τη φετινή συγκυρία «γιατί η πανδημία ανέκοψε την αναπτυξιακή ορμή της εθνικής οικονομίας του β' εξαμήνου του 2019 και των πρώτων δύο μηνών του 2020, αναστάτωσε το παγκόσμιο τοπίο, μας υποχρέωσε να ξανασκεφτούμε και τις εθνικές προτεραιότητες. Και έτσι μετά την πρώτη νίκη κατά του υιού η Ελλάδα καλείται σήμερα να ξαναπιάσει το νήμα της προόδου». 

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η υγειονομική περιπέτεια μπορεί να δοκίμασε την εθνική οικονομία, πιστεύω όμως ότι δεν έπληξε τις βάσεις της, τα θεμέλιά της», επισημαίνοντας ότι «η ύφεση του α' τριμήνου του 2020 διαμορφώθηκε στο 0,9 %, αισθητά χαμηλότερη από το προβλεπόμενο, πολύ χαμηλότερη, τέσσερις φορές χαμηλότερη, από τον μέσο όρο της ευρωζώνης».

«Ο δείκτης οικονομικού κλίματος λίγο πριν την πανδημία βρέθηκε στο ψηλότερο σημείο εδώ και 19 χρόνια και σήμερα παρά την πτώση είναι δέκα μονάδες πάνω από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα δεδομένα αυτά προσφέρουν υλικό για να συνεχιστεί το χτίσιμο της οικονομικής ανάταξης με υπόβαθρο τις τομές που πρέπει ακόμη να γίνουν στο επιχειρηματικό τοπίο. Με εφόδιο την εμπιστοσύνη προς την πολιτεία και την κοινωνική ευθύνη, δεδομένα που κατακτήθηκαν. Και πυξίδα τις μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες επιταχύνθηκαν και με θεμελιώδη αρχή τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών από την θύελλα» είπε.

Μιλώντας για τα συμπεράσματα από την υγειονομική κρίση, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ως πρώτο «ότι πρέπει να επαναπατριστούν στην Ευρώπη βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας για τη συλλογική μας ασφάλεια».

«Η παραγωγή και η μεταποίηση παραμένουν ένα κρίσιμο μέγεθος για το σήμερα και το αύριο κάθε χώρας» προσέθεσε και τόνισε ότι «η πανδημία ανέδειξε τη δυνατότητα της "μικρής" Ελλάδας να ξεχωρίζει ως θετικό διεθνές παράδειγμα μετά από πολλά χρόνια». «Το κράτος που συχνά προκαλεί τα παράπονά μας λειτούργησε συνεκτικά και αποτελεσματικά και έδωσε σε όλους αίσθημα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και υπερηφάνειας» είπε.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές ενέργειες για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις τις πανδημίας, τόνισε ότι προτεραιότητα ήταν «η προστασία των θέσεων εργασίας και η διευκόλυνση του ιδιωτικού τομέα ώστε να παραμείνει ενεργός», σημειώνοντας ότι οι απώλειες που υπήρξαν στην Ελλάδα ήταν μικρότερα σε σχέση με άλλες χώρες, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο περιορισμός των απωλειών από την κρίση θα ήταν χίμαιρα αν δεν είχε προηγηθεί μια σοβαρή κυβερνητική δουλειά».

Θέτοντας ως στόχο «να συνεχιστεί το χτίσιμο της οικονομικής ανάπτυξης, με υπόβαθρο πάντα τις σημαντικές τομές που πρέπει να γίνουν στο επιχειρηματικό τοπίο, με πυξίδα τις μεταρρυθμίσεις, με θεμελιώδη αρχή τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών από την πρόσφατη θύελλα», ο πρωθυπουργός στάθηκε στο πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" για τη στήριξη της απασχόλησης καλώντας τα μέλη του ΣΕΒ «να αξιοποιήσουν το σχήμα αυτό στο μέγιστο βαθμό».

«Οι επιχειρήσεις που βλέπουν τον τζίρο τους να υποχωρεί, που βλέπουν την απειλή μέχρι και του κλεισίματος, ίσως αναγκαστούν να αναδιατάξουν το προσωπικό τους. Δεν πρέπει, όμως, να αναδιαρθρωθεί και ο αριθμός των θέσεων εργασίας. Για αυτό ακριβώς σχεδιάσαμε και ήδη δρομολογούμε το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», είπε, προσθέτοντας ότι «το κράτος θα επιδοτεί τους μισθούς και ένα μεγάλο μέρος των ασφαλιστικών εισφορών όσων εργάζονται με μειωμένο ωράριο, ώστε να μη χαθούν οι ίδιες οι δουλειές. Πρόκειται για ένα προσωρινό σχέδιο, που εξασφαλίζει σχεδόν ακέραιη την αμοιβή στον εργαζόμενο, ακόμα και αν αυτός απασχολείται το μισό χρόνο. Είναι ένα σχέδιο που βοηθά τον επιχειρηματία να ξεπεράσει μία δύσκολη συγκυρία και να ορθοποδήσει. Βοηθά, τελικά, ολόκληρη την κοινωνία, που ξορκίζει τον κίνδυνο των απολύσεων και της ανεργίας».

Αναφορικά με τις κυβερνητικές ενέργειες, ο Κυρ. Μητσοτάκης πρόσθεσε τη μείωση του συντελεστή φόρου και το ειδικό καθεστώς για αλλοδαπούς επενδυτές, σημειώνοντας ότι «θα ακολουθήσει αντίστοιχο τέτοιο πρόγραμμα για πολίτες του εξωτερικού με μικρότερο πλούτο οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ακίνητη περιουσία στη χώρα μας». Παράλληλα, επισήμανε ότι δημιουργήθηκαν και υλοποιούνται εθνικά σχέδια για την απολιγνιτοποίηση αλλά και την ηλεκτροκίνηση.

«Το πρόταγμα της εκβιομηχάνισης για την σχετικά φτωχή Ελλάδα του 1926 έχει μετατραπεί σε επιταγή για την φιλόδοξη Ελλάδα του 2020», ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «οι εξαγωγές μας πρέπει να φθάσουν το ποσοστό των ευρωπαϊκών εξαγωγών».