Πρόταση για μείωση στο μισό και των ποινών για πολλαπλές ανθρωποκτονίες από αμέλεια

Πρόταση για μείωση στο μισό και των ποινών για πολλαπλές ανθρωποκτονίες από αμέλεια

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η απάλειψη μιας διάταξης του παλαιού Ποινικού Κώδικα σχετικά με τις περιπτώσεις που από αμέλεια προκαλούνται θάνατοι πολλών ανθρώπων (π.χ ναυάγια, πυρκαγιές, πλημμύρες, πολύνεκρα τροχαία κλπ)

Ουσιαστικά μειώνεται στο μισό η προβλεπόμενη ποινή για τις περιπτώσεις ανθρωποκτονίας εξ αμελείας δεκάδων ανθρώπων όπως παραδείγματος χάριν στις υποθέσεις στο Μάτι και την Μάνδρα. Αυτό προβλέπει προτεινόμενη διάταξη στον νέο Ποινικό Κώδικα.

Η διαρροή όμως των πληροφοριών έγινε πριν γίνει γνωστό πως με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα ουσιαστικά μειώνεται η ανώτατη ποινή για όσους – σύμφωνα με τους εισαγγελείς- εξ αμελείας φέρουν βαρύτατες ευθύνες π.χ για την πυρκαγιά στο Μάτι και το χαμό 100 συνανθρώπων μας.

Η είδηση προκαλεί ερωτήματα και προβληματισμό κυρίως στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα στο Μάτι και στη Μάνδρα.

Συγκεκριμένα σήμερα προβλεπόταν (άρθρο 94 παρ.1 και 2 ΠΚ) ότι σε υποθέσεις πολλαπλών ανθρωποκτονιών από αμέλεια η ποινή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και έως τα 10 χρόνια.

Αυτή η διάταξη στον νέο Ποινικό Κώδικα έχει απαλειφθεί και η ποινή πλέον με την προτεινόμενη διάταξη πέφτει στα έως 5 χρόνια!