Prosvasis: Έρευνα για τις τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον των λογιστών

Prosvasis: Έρευνα για τις τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον των λογιστών

Η Prosvasis, μέλος του Ομίλου εταιρειών SoftOne, προχώρησε στη διεξαγωγή εξειδικευμένης έρευνας αναφορικά με το παρόν και το μέλλον του λογιστικού επαγγέλματος. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2021 σε συνεργασία με την FocusBari, είχε ως στόχο τη χαρτογράφηση των απόψεων που έχουν οι λογιστές για τις τεχνολογικές εξελίξεις που επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην καθημερινότητά τους και κατά πόσο αυτές επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον του επαγγέλματός τους.

Στις μέρες μας, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει επιφέρει τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν την καθημερινότητα των επαγγελματιών του λογιστικού κλάδου. Οι εξελίξεις αυτές απαλλάσσουν τους επαγγελματίες από καθήκοντα ρουτίνας, ελαχιστοποιούν την πιθανότητα λάθους, περιορίζουν απάτες και πετυχαίνουν εξοικονόμηση κόστους. Ωστόσο, για ορισμένους λογιστές η χρήση εξειδικευμένων λειτουργιών αποτελεί πρόκληση και αντιμετωπίζεται ως μία πρόσθετη υποχρεωτική διαδικασία.

Η έρευνα που πραγματοποίησε η Prosvasis, αποκαλύπτει μεταξύ των άλλων ότι:

  • 73% των λογιστών θεωρούν πιθανή την αλλαγή στο ρόλο τους λόγω της προόδου της τεχνολογίας, χωρίς ωστόσο να τοποθετούνται με βεβαιότητα.
  • Όσον αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις, μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στο εξειδικευμένο λογιστικό λογισμικό, ενώ ακολουθούν η ενοποίηση εφαρμογών, η αυτοματοποίηση των εργασιών, η εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών και τα συστήματα που βασίζονται στο cloud.
  • Σε μεγάλο βαθμό οι επαγγελματίες του κλάδου δηλώνουν ανήσυχοι για τις προκλήσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν, κυρίως σε ότι αφορά την τήρηση προθεσμιών συμμόρφωσης, την υποχρεωτική διαβίβαση των παραστατικών στη Mydata και την αυστηροποίηση των κανονισμών συμμόρφωσης στις επιχειρήσεις των πελατών τους.

Συνολικά, οι λογιστές βλέπουν σημαντικό το ρόλο τους στα επόμενα χρόνια με μεγαλύτερες προκλήσεις και απαιτήσεις. Οι τεχνολογικές εξελίξεις που επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιβάλουν την εύρεση ενός αξιόπιστου σύμμαχου ο οποίος να μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη μετάβαση με εξειδικευμένες λύσεις. Σύγχρονες εφαρμογές όπως το PBS ONE, υποστηρίζουν τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς με πλήρως αυτοματοποιημένες λειτουργίες και παρέχουν τη δυνατότητα οργάνωσης και διαχείρισης των εργασιών τους. Με αυτόν τον τρόπο απλοποιείται η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ενώ βελτιώνεται η ποιότητα και η απόδοση της καθημερινής τους δραστηριότητας, ενισχύοντας τη σημασία της συμβολής τους στην κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου των επιχειρήσεων.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την έρευνα εδώ.