Πρόστιμο ρεκόρ στην Goldman Sachs για το σκάνδαλο με το κρατικό ταμείο της Μαλαισίας

Πρόστιμο ρεκόρ στην Goldman Sachs για το σκάνδαλο με το κρατικό ταμείο της Μαλαισίας

Πρόστιμο ρεκόρ αναμένεται να πληρώσει η Goldman Sachs στις ΗΠΑ καθώς προχωρά σε ισχυρισμό ενοχής για πρώτη φορά για τον ρόλο της στο σκάνδαλο με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας 1MDB.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η θυγατρική της Goldman Sachs στη Μαλαισία δήλωσε ένοχη για τον ρόλο της στην εξαφάνιση δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 1MDB. Η τράπεζα θα πληρώσει πάνω από 2,3 δισ. δολάρια πρόστιμο ανακοίνωσε η εισαγγελέας Αλιξάντρα Σμιθ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ για παραβίαση του νόμου περί διαφθοράς στο εξωτερικό.

Συνολικά, τα πρόστιμα που θα καταβάλει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σε όλο τον κόσμο θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. δολάρια. 

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Goldman Sachs θα πάρει πίσω δεκάδες εκατομμύρια σε μπόνους που έλαβαν υψηλόβαθμα στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου και του CEO, Nτέιβιντ Σόλομον.

To γνωστό ως σκάνδαλο 1MDB είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα παγκοσμίως αφού δισεκατομμύρια δολάρια του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Μαλαισίας, που προορίζονταν να στηρίξουν τους πολίτες της χώρας, εξαφανίστηκαν στις σκιές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος πριν μερικά χρόνια. Ήταν δε τόσο ηχηρό ώστε οδήγησε στην ανατροπή του κόμματος, που κυβερνούσε τη Μαλαισία καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της χώρας ως ανεξάρτητου κράτους.

Η Goldman είχε αναλάβει την αναδοχή σε ομόλογα αξίας 6,5 δισ. δολαρίων του 1MDB. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, δύο τραπεζίτες της δωροδόκησαν κυβερνητικούς αξιωματούχους για να αποσπάσουν τα συμβόλαια. Παράλληλα ήλεγχαν offshore λογαριασμούς, στους οποίους κατατέθηκαν τα κλεμμένα χρήματα και βοήθησαν στη διαδικασία του ξεπλύματος.