Πρόστιμα ύψους 511.850 ευρώ και 8 συλλήψεις για παραβιάσεις των μέτρων την Τρίτη

Πρόστιμα ύψους 511.850 ευρώ και 8 συλλήψεις για παραβιάσεις των μέτρων την Τρίτη

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε., Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Τρίτη 23.02.2021 συνολικά 75.407 ελέγχους και κατέγραψαν 1.588 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 511.850 ευρώ, κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε δύο (2) επιχειρήσεις

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (66.694).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

Μη χρήση μάσκας

Μη νόμιμη μετακίνηση

Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε οκτώ (8) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε πρατήριο άρτου για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε έναν (1) ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν (1) διοργανωτή ιδιωτικής εκδήλωσης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για τη λειτουργία ξενοδοχείου, στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ένα (1) μίνι μάρκετ – καφέ για παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας, στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε ένα (1) κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας ή της αναστολής προσέλευσης κοινού, στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στην ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος μανικιούρ πεντικιούρ για παραβίαση της αναστολής λειτουργίας του κλάδου, στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε ένα (1) φροντιστήριο για παρουσία έξι μαθητών εντός του φροντιστηρίου και (6x300) ευρώ στους παρευρισκόμενους μαθητές για παραβίαση του περιορισμού κυκλοφορίας, στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε έναν (1) ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβίαση της αναστολής λειτουργίας του κλάδου, και (3x300) ευρώ στους παρευρισκόμενους εντός του καταστήματος πελάτες, στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν (1) διοργανωτή ιδιωτικής εκδήλωσης, στην Περιφέρεια Αττικής.

Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 6.600 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Η Δημοτική Αστυνομία Αθηνών επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 5.700 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε ένα (1) κατάστημα για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμο 3.000 ευρώ και δεκαπέντε (15) ημέρες αναστολή λειτουργίας σε κατάστημα πώλησης τροφίμων διότι κατελήφθη να μην τηρεί τους κανόνες αναστολής λειτουργίας καθώς είχε ανεπτυγμένα τραπεζοκαθίσματα και μη επαρκή σήμανση για τη χρήση μάσκας εντός του καταστήματος, στον Δήμο Αθηναίων.

Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 600 ευρώ σε δύο (2) εργαζόμενους ιδιωτικής επιχείρησης παροχής ενέργειας, στον Δήμο Αθηναίων.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά χίλιες τριακόσιες πενήντα εννιά (1.359) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων έχει ήδη αναθεωρηθεί βάσει των νέων μέτρων που ισχύουν για κάθε περιοχή ανάλογα με το επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσής της, δίνοντας έμφαση στην περιοχή της Αττικής, για τις δραστηριότητες, τους φορείς και τις οντότητες που εμπίπτουν στο περιβάλλον του ελέγχου. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.