7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Ρωσία: Πρόστιμα σε Google και Facebook για περιεχόμενο που θεωρήθηκε απαγορευμένο

Πρόστιμα σε Google και Facebook για περιεχόμενο που θεωρήθηκε απαγορευμένο

Τρία ξεχωριστά πρόστιμα ύψους 6 εκατ. ρουβλίων (66.672 ευρώ) επέβαλε σήμερα ρώσικο δικαστήριο στον τεχνολογικό κολοσσό Google επειδή δεν απομάκρυνε περιεχόμενο από την πλατφόρμα της το οποίο η Μόσχα θεωρεί απαγορευμένο. Με το ίδιο σκεπτικό, το δικαστήριο επέβαλε στο Facebook, πρόστιμο 26 εκατ. ρουβλίων ρούβλια (289.301 ευρώ). 

Η εταιρεία Google κρίθηκε ένοχη για διοικητικές παραβάσεις, όπως απεφάνθη το δικαστήριο Ταγκάνσκι της Μόσχας, επιβάλλοντας πρόστιμο 2 εκατ. ρουβλίων για κάθε παράβαση.

Οι κατηγορίες αφορούν αναρτήσεις, οι οποίες όπως ισχυρίζεται η Ρωσία ενθάρρυναν ανηλίκους να συμμετάσχουν σε μη εγκεκριμένες από τις αρχές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο, όταν άνθρωποι σε όλη την επικράτεια της Ρωσία βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στον επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, μετά την σύλληψη του.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται εν μέσω μιας ευρύτερης διαμάχης που υπάρχει μεταξύ της Μόσχας και της Google. Η ρωσική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών, προειδοποίησε σήμερα ότι η Μόσχα θα μπορούσε τελικά να επιβραδύνει την πλατφόρμα της εταιρείας στην χώρα, εάν δεν καταφέρει να διαγράψει το απαγορευμένο περιεχόμενο. 

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει ήδη επιβάλει μια τιμωρητικού χαρακτήρα επιβράδυνση στην πλατφόρμα του αμερικανικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter επειδή δεν είχε διαγράψει απαγορευμένο περιεχόμενο, ως μέρος της προσπάθειας που κάνει η Μόσχα να ελέγξει τους γίγαντες της Δυτικής τεχνολογίας και να ενισχύσει αυτό που αποκαλεί «κυριαρχία» στο διαδίκτυο. 

Το Απρίλιο ρωσικό δικαστήριο είχε επιβάλλει τρία ξεχωριστά πρόστιμα στο Twitter ύψους 8,9 εκατ. ρουβλίων (99.030 ευρώ) επειδή δεν διέγραψε απαγορευμένο περιεχόμενο, ενώ για παρόμοιους λόγους είχε επιβληθεί πρόστιμο και στην εταιρεία TikTok.

Η Google Russia δεν ανταποκρίθηκε, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ