Προσπάθεια τόνωσης της εγχώριας οικονομίας από τις κρατικές τράπεζες
Τουρκία

Προσπάθεια τόνωσης της εγχώριας οικονομίας από τις κρατικές τράπεζες

Τρεις τουρκικές τράπεζες, η TC Ziraat Bankasi, η Turkiye Vakiflar Bankasi και η Turkiye Halk Bankasi, ανακοίνωσαν ότι θα χορηγούν δάνεια με επιτόκιο κάτω του πληθωρισμού και με χαλαρούς όρους σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή τους χθες. 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu θα χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια, διακοποδάνεια, δάνεια για αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ηλεκτρικών συσκευών με επιτόκια χαμηλότερα του πληθωρισμού, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στο 11%. Αντίστοιχους όρους δανειοδότησης θα προσφέρουν και στις επιχειρήσεις για την αγορά νέων επιβατικών αυτοκινήτων ή άλλων οχημάτων. 

Προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε συμφωνίες με τοπικές μονάδες παραγωγής (επίπλων, ηλεκτρονικών ειδών, λευκών ειδών, υφασμάτων, ποδηλάτων και άλλων προϊόντων).

Οι αναλυτές μεταφράζουν αυτή την κίνηση ως μια προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει την αποδυναμωμένη λόγω κορονοϊού οικονομία της και προκειμένου να σταθεροποιήσει τις εγχώριες αγορές, η Τουρκία καταφεύγει στη συνηθισμένη πολιτική τόνωσης μέσω δανεισμού. 

Με φόντο τα παραπάνω, πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα τονώσει τον δανεισμό στην πραγματική οικονομία χορηγώντας ενέσεις κεφαλαίου σε τρεις μεγάλες κρατικές τράπεζες. Τα αναγκαία κεφάλαια θα προέλθουν από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας, το Turkiye Varlik Fonu (TWF), που θα διοχετεύσει 21 δισ. τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο των 3 δισ. δολαρίων, στις TC Ziraat Bankasi, Turkiye Halk  Bankasi και Turkiye Vakflar Bankasi TAO.

Όπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, στόχος της κίνησης είναι να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των κρατικών τραπεζών ώστε αυτές με τη σειρά τους να χορηγήσουν δάνεια ύψους 24 δισ. δολαρίων στην τουρκική αγορά.