Προσομοίωση με δύο αρνητικά σενάρια και δύο κρυφά όπλα για ταχεία ανάπτυξη

Προσομοίωση με δύο αρνητικά σενάρια και δύο κρυφά όπλα για ταχεία ανάπτυξη

Την Παρασκευή η κυβέρνηση καταθέτει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις αρχές του Οκτωβρίου. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης γίνεται με δύο απαισιόδοξα σενάρια. Το ένα έχει να κάνει με τον χρόνο λήξης του lockdown, που προσδιορίζεται κοντά στο δεύτερο 10ήμερο του Δεκεμβρίου και όχι την 30η Νοεμβρίου, που είναι η ημερομηνία που γνωρίζουμε αυτή την στιγμή. 

Το δεύτερο αρνητικό σενάριο είναι ότι η κυβέρνηση θα τρέχει προγράμματα στήριξης μέχρι και το πρώτο 4μηνο του 2021, δηλαδή μέχρι και το τέλος Απριλίου, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η όποια ανάπτυξη δεν μπορεί να αναμένεται πριν τα μέσα του δεύτερου 3μηνου του 2021. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό της ύφεσης για το 2020 θα κινείται στην περιοχή του 10,5%, ενώ για το 2021 θα έρθει και νέο «κούρεμα» και θα προσδιορίζεται λίγο πάνω από το 4,5%, αλλά σίγουρα κάτω από το 5%.

Το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει αρκετά τον πήχη για το ύψος της στήριξης στην πραγματική οικονομία και αυτό φαίνεται και από την πρόβλεψη για το πρωτογενές έλλειμμα. Έτσι ενώ στο προσχέδιο ήταν μόλις στο 1% του ΑΕΠ, τώρα θα εκτοξευθεί ίσως και πάνω από το 4%, κάτι που σημαίνει σε απόλυτους αριθμούς περί τα 7 δις ευρώ. Αυτό είναι το τίμημα για να μείνει η οικονομία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι όρθιοι στο τέλος της κρίσης. 

Κρυφές ελπίδες

Στο υπουργείο Οικονομικών δουλεύουν πάνω σε σενάρια, μάλλον κοντά στα δυσμενή, παρά στα αισιόδοξα. Ωστόσο στο βάθος υπάρχουν δύο κρυφά «όπλα» που αν ενεργοποιηθούν έγκαιρα είναι δυνατόν να φέρουν ταχύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021. Και τα δύο όμως σχετίζονται με το εμβόλιο και το πόσο γρήγορα αυτό έρθει στην αγορά και βέβαια πόσο αποτελεσματικό θα είναι. 

Στο ενδεχόμενο ότι αυτό συμβεί σε ένα ικανοποιητικό βαθμό μέχρι και τις αρχές Μαΐου, τότε όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς του τουρισμού, θα μπορέσει η χώρα να κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο, σε σχέση βέβαια με το 2019. 

Το δεύτερο στοιχείο που μπορεί να φέρει ταχύτερη ανάκαμψη ακούει στο όνομα κατανάλωση. Η πανδημία την έχει συρρικνώσει σημαντικά και αυτό φαίνεται και από την εκτίναξη των καταθέσεων, που στην περίοδο του κορονοϊού έχουν αυξηθεί κατά περίπου 11 δις ευρώ. 

Οι Έλληνες διψούν για κατανάλωση και του δείχνουν σε κάθε τους ευκαιρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου η κατανάλωση σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019 κατέγραψε άνοδο 11,1%, αγγίζοντας τα 127,97 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019 που ήταν 115,18 εκατ. ευρώ. Η ανάπτυξη της αγοράς τη συγκεκριμένη εβδομάδα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αγορά της Αττικής, που ελέγχει μερίδιο 53,6% και η οποία «έτρεξε» με ρυθμό 9,7%.