Προσκλητήριο Φίλη για «ενσώματη» αντίδραση και κατάργηση των νόμων

Προσκλητήριο Φίλη για «ενσώματη» αντίδραση και κατάργηση των νόμων

Στο σημείο να ζητά ο ίδιος από τους πολίτες να βγουν στο δρόμο έχει φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στις προσπάθειες δημιουργίας «αυθόρμητων» αντιδράσεων «κινηματικής» μορφής. Ο Νίκος Φίλης ζήτησε να βγουν στους δρόμους για «ενσώματη» αντίδραση και προανήγγειλε καταργήσεις νόμων φέρνοντας μνήμες περιόδου 2011-2015.

Το καλοκαίρι του 2020, στηρίζοντας τον Νίκο Παππά, ο Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει στελέχη και ψηφοφόρους να στηρίξουν κάθε μορφής αντίδραση κατά των κυβερνητικών χειρισμών. Έκτοτε ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με κάθε ευκαιρία να δημιουργήσει ένα διχαστικό κλίμα με ρητορική υψηλών τόνων και επαναφορά διλημμάτων περί δεξιάς και προοδευτικής διακυβέρνησης (συνεπικουρούμενος σε αυτό και από στελέχη της κεντροαριστεράς), χωρίς όμως να καταστεί εφικτή η δημιουργία ενός κύματος ανάλογου με αυτό των αγανακτισμένων.

Καθώς οι τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος πιάνουν θέσεις εν αναμονή του συνεδρίου για να λύσουν τις διαφορές τους και ο προγραμματικός λόγος απουσιάζει, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πλέον να καλεί ο ίδιος τον κόσμο να βγει στους δρόμους (με την ανάλογη φυσικά αναφορά στην τήρηση μέτρων ασφαλείας).

Η αναφορά του Νίκου Φίλη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ FM, χαρακτηριστική αφού το πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «μόνο αν υπάρχουν αντιδράσεις από τους πολίτες μπορεί κάτι να γίνει» προσθέτοντας πως «τα διακυβεύματα είναι πολύ υψηλά με τα πανεπιστήμια, την ανεργία, τις εργασιακές, τα οικονομικά μέτρα».

«Όλα αυτά απαιτούν μία ενσώματη αντίδραση, με όλα τα υγειονομικά μέτρα βέβαια, να βγούμε από τα σπίτια, είναι ο μόνος τρόπος να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι υπάρχει λαϊκή αντίδραση», τόνισε με έμφαση για να προαναγγείλει και κατάργηση των νόμων που έχει θεσπίσει η σημερινή κυβέρνηση. Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπάνω παρακάμπτοντας το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει ψηφιστεί και έχει ευρεία πλειοψηφία. Και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως «όλα αυτά τα νομοθετήματα θα παλέψουμε να μην εφαρμοστούν».

Η γενικότερη κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ο Νίκος Φίλης εντάσσεται στο γνωστό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η έκκληση του, η προτροπή για να βγει ο κόσμος στους δρόμους και να διαμαρτυρηθεί προκαλεί ερωτήματα όπως και τα περί μη εφαρμογής των νόμων πριν τους καταργήσει το κόμμα τους ως κυβέρνηση. Στο πρώτο σκέλος πρέπει να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να επενδύει σε μια αντίδραση για τις προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία και να ποντάρει στο «ρωμαλέο» φοιτητικό κίνημα προκειμένου να βγει στους δρόμους.

Ως προς το δεύτερο σκέλος περί μη εφαρμογής νόμων και κατάργησής τους πέραν της μνήμης που διεγείρεται και επαναφέρει τα περί «κατάργησης των μνημονίων με έναν νόμο και ένα άρθρο» (με τα γνωστά αποτελέσματα) πρέπει να σημειωθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας επιχείρησε να καταργήσει νόμους και διατάξεις.

Μόνο που αυτό γύρισε μπούμερανγκ στη χώρα. Και οδήγησε στη ψήφιση και εφαρμογή σκληρών νόμων από την τότε κυβέρνηση που δεν δίστασε να δεσμεύσει μέχρι και τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια...

Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση του Νίκου Φίλη θυμίζει τη φράση «κακό χωριό τα λίγα σπίτια», καθώς και ότι η στάση των πολιτών έναντι του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτή καταγράφεται και στο σύνολο των δημοσκοπήσεων οδηγεί σε ακραίες αντιδράσεις μέσα από την έκδηλη ανησυχία των στελεχών του κόμματος που δείχνουν ν αναζητούν διέξοδο διαφυγής.