7ος χρόνος, ημέρα 2156η
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021

Προσγειώθηκε στο Ελ. Βενιζέλος το πρώτο Ilyushin Il-76

Προσγειώθηκε στο Ελ. Βενιζέλος το πρώτο Ilyushin Il-76
Eurokinissi

To πρώτο εκ των δύο ρωσικών πυροσβεστικών αεροσκαφών Ilyushin Il-76 προσγειώθηκε χθες βράδυ στο αεροδρόμιο της Αθήνας στο πλαίσιο παροχής βοήθειας από τη Μόσχα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών. 

Σημειώνεται ότι η συμφωνία για την περαιτέρω ενίσχυση που έκλεισε κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν προβλέπει επίσης την αποστολή ενός ακόμη αεροσκάφους Ilyushin Il-76 και δύο ελικοπτέρων Mil Mi-8 στην Ελλάδα.

Το Ilyushin Il-76 είναι ένα στρατηγικό πυροσβεστικό αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων με τέσσερις κινητήρες το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά από το γραφείο σχεδιασμού Ilyushin της Σοβιετικής Ένωσης ως εμπορικό φορτηγό αεροσκάφος το 1967, ως αντικαταστάτης του Antonov An-12.

Σχεδιάστηκε για την παράδοση βαρέων μηχανημάτων σε απομακρυσμένες, ανεπαρκώς εξυπηρετούμενες περιοχές. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως μεταφορικό μέσο έκτακτης ανάγκης για εκκενώσεις πολιτών, καθώς και για ανθρωπιστική βοήθεια και ανακούφιση από καταστροφές σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα έχουν κατασκευαστεί εξειδικευμένα μοντέλα για εναέρια πυρόσβεση, όπως τα δύο που θα έρθουν στην Ελλάδα.

Τα Ilyushin 76 έχουν μήκος 46 μέτρα και άνοιγμα φτερών 56 μέτρα. Η χωρητικότητά τους σε νερό φτάνει τους 40 τόνους κάτι που συνεπάγεται με 8 Canadair.