Προσφυγή τριών δικηγόρων στο ΣτΕ - Ζητούν να ανοίξουν οι εκκλησίες

Προσφυγή τριών δικηγόρων στο ΣτΕ - Ζητούν να ανοίξουν οι εκκλησίες

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τρεις δικηγόροι κατά της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει, από 13 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021, την τέλεση των θρησκευτικών λειτουργιών και άλλων εκκλησιαστικών πράξεων, μόνο με τους ιερείς, κλπ.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν στις αιτήσεις, ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ειδικότερα, ζητούν από το ΣτΕ να εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία να «παγώνει», να αναστέλλει και να ακυρώνει την υπ΄ αριθμ. Δ1α/ΓΠοικ.80189/12.12.2020 κοινή υπουργική απόφαση (και την προγενέστερη αυτής) που προβλέπει έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19, ως προς το σκέλος εκείνο που προβλέπει «την τέλεση λειτουργιών θρησκευτικών τελετών, κλπ, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία φυσικών προσώπων».

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η προσβαλλόμενη κοινή υπουργική απόφαση παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι τα άρθρα 3, 4, 5,11 και 13, τα άρθρα 14 και 29 της ΕΣΔΑ, όπως και το άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΚΧΕΕ).

Τέλος, αναφέρουν ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παρεμποδίζεται η άσκηση των λατρευτικών τους καθηκόντων, κάτι που τους προκαλεί ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη, η οποία συνίσταται στην έντονη θλίψη και αδυναμία ανάπτυξης της προσωπικότητας τους.