Προς υποχώρηση ο Τραμπ στο μεταναστευτικό εν μέσω αντιδράσεων

Προς υποχώρηση ο Τραμπ στο μεταναστευτικό εν μέσω αντιδράσεων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε Ρεπουμπλικάνους βουλευτές ότι θα στηρίξει οποιοδήποτε από τα δύο νομοσχέδια για τη μεταναστευτική πολιτική περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς εντείνονται οι επικρίσεις και η αγανάκτηση για την πολιτική χωρισμού των παιδιών παράτυπων μεταναστών από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό.

Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Μαρκ Μέντοους και Τομ Κόουλ δήλωσαν ότι ο Τραμπ είπε σε βουλευτές του κόμματος κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Καπιτώλιο ότι χρειάζεται να κάνουν κάτι για το μεταναστευτικό «αμέσως» επισημαίνοντας ότι ο χωρισμός των οικογενειών «σίγουρα δεν είναι κάτι ελκυστικό και δίνει κακή εντύπωση», πρόσθεσε ο γερουσιαστής Τομ Κόουλ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να καταρτίσουν ένα νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό την ώρα που βίντεο που δείχνουν παιδιά σε κλουβιά και ηχητικά ντοκουμέντα με άλλα να κλαίνε σπαρακτικά έχουν προκαλέσει την οργή πολλών πολιτών αλλά και ομάδων, από κληρικούς ως ισχυρές ενώσεις επιχειρηματιών.

Δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη έδειξε ότι λιγότεροι από έναν στους τρεις Αμερικανούς στηρίζουν την πολιτική αυτή. Μόνο το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι σωστή, ενώ το 57% δήλωσε αντίθετο. Το υπόλοιπο 15% δεν είχε άποψη.

Ο Τραμπ κατηγορεί τους Δημοκρατικούς για τον χωρισμό των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους, αν και το Ρεπουμπλικανικό Kόμμα ελέγχει και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου και η κυβέρνησή του ήταν αυτή που εφαρμόζει την πολιτική της αυστηρής τήρησης της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσπαθήσει να συνδέσει τον τερματισμό των χωρισμών των οικογενειών με την υιοθέτηση μιας ευρύτερης νομοθεσίας για το μεταναστευτικό, στην οποία θα περιλαμβάνεται χρηματοδότηση για το τείχος που θέλει να κατασκευάσει στα σύνορα με το Μεξικό, γεγονός που έχει ωθήσει τους Δημοκρατικούς να τον κατηγορήσουν ότι χρησιμοποιεί τα παιδιά σαν ομήρους.

«Στις δηλώσεις του στήριξε και τα δύο νομοσχέδια της Βουλής των Αντιπροσώπων που προβλέπουν την κατασκευή του τείχους, κλείνουν να νομικά παραθυράκια, ακυρώνουν τη λοταρία για την παροχή βίζας, περιορίζουν την αλυσιδωτή μετανάστευση και λύνουν την κρίση στα σύνορα, καθώς και το ζήτημα του χωρισμού των παιδιών επιτρέποντας την κράτηση ολόκληρων οικογενειών και την απομάκρυνσή τους», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ραζ Σαχ.

Στο μεταξύ στην Ουάσινγκτον ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία δίπλα στο τραπέζι που είχε κλείσει η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κίρστεν Νίλσεν σε ένα μεξικανικό εστιατόριο.

Παράλληλα οι δύο μεγαλύτερες εμπορικές ενώσεις των ΗΠΑ, το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Business Roundtable, επέκριναν την πολιτική χωρισμού των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους.

«Η Business Roundtable προτρέπει την κυβέρνηση να βάλει αμέσως τέλος στην πολιτική χωρισμού των ανηλίκων που συνοδεύονται από τους γονείς τους», ανέφερε ο Τσακ Ρόμπινς, ο υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης στο λόμπι των εργοδοτών. «Η πρακτική αυτή είναι απάνθρωπη και αντίθετη με τις αμερικανικές αξίες», συνέχισε.

Πρόεδρος της Business Roundtable είναι ο Τζέιμι Ντάιμον, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας JPMorgan Chase. Στην οργάνωση αυτή των εργοδοτών μετέχουν πολλές μεγάλες πολυεθνικές, όπως οι Caterpillar, Boeing, Walmart, General Motors, IBM, Johnson&Johnson και General Electric.

Η Business Roundtable ζήτησε επίσης να εγκριθεί ένας νόμος που θα προστατεύει τα παιδιά τα οποία έφτασαν παράνομα στις ΗΠΑ μαζί με τους γονείς τους.

Ο επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ χαρακτήρισε «απάνθρωπη» την πρακτική και δεσμεύθηκε να αποτελέσει «μια εποικοδομητική φωνή» για τον τερματισμό του ζητήματος.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα χαρακτήρισε την πολιτική σκληρή και καταχρηστική σε μέιλ του προς τους εργαζόμενους της εταιρείας, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο Linkedin.com. Επίσης πρόσθεσε ότι η Microsoft δεν εργάζεται πάνω σε σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης που συνδέονται με τον χωρισμό των παιδιών μεταναστών από τους γονείς τους.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τελωνείων και Ελέγχου των Συνόρων ανακοίνωσε χθες ότι 2.342 παιδιά έχουν χωριστεί από τους γονείς τους στα σύνορα του Μεξικού από τις 5 Μαΐου ως τις 9 Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ