Προς την Κρήτη κινείται ο «Ιανός» - Δύο νεκροί στο πέρασμά του από τη Θεσσαλία

Προς την Κρήτη κινείται ο «Ιανός» - Δύο νεκροί στο πέρασμά του από τη Θεσσαλία

«Πλώρη» για την Κρήτη έχει βάλει ο «Ιανός», καθώς σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr το κέντρο του κυκλώνα βρίσκεται στο Νότιο Ιόνιο και αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββάτου να κινηθεί προς την Κρήτη. Η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ενώ οι πλημμύρες στη Θεσσαλία είχαν ως αποτέλεσμα δύο νεκρούς.

Από το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς και την Κυριακή, ο «Ιανός» θα επηρεάσει πλέον την Κρήτη.

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας μετά από σχεδόν 24 ώρες παραμονής στις δυτικές ακτές της χώρας, άρχισε να κινείται νότια και το πρωί του Σαββάτου 19 Σεπτεμβρίου 2020 το κέντρο του εντοπίζεται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.

Τη νύχτα που πέρασε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα από τις καταρρακτώδεις βροχές οι οποίες οδήγησαν στην υπερχείλιση χειμάρρων, καταστροφή υποδομών, κτιρίων και γεφυρών και δυστυχώς στον θάνατο μιας γυναίκας στο Βασιλί Φαρσάλων. 

Ν. Χαρδαλιάς: Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση στην Αρκαδία, την Αργολίδα και στα Κύθηρα

«Το φαινόμενο δείχνει να εξασθενεί από την περιοχή της Αττικής αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση στην περιοχή της Αρκαδίας, στο Λεωνίδιο ειδικά, στην Αργολίδα και στα Κύθηρα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έπειτα από συνεχείς συσκέψεις που είχε για την εξέλιξη της κακοκαιρίας που έχει προκαλέσει το θάνατο δύο ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε μάλιστα ότι το φαινόμενο δείχνει να κατευθύνεται το βράδυ προς την Κρήτη ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα αξιολογηθεί μέσα στις επόμενες ώρες για να υπάρξουν ασφαλέστερε συμπεράσματα ενώ τόνισε ότι οι κάτοικοι της Αργολίδας της Λακωνίας των Κυθήρων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες. «Οι κάτοικοι πρέπει να μείνουν σπίτια τους, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κι αν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, να πάνε στο υψηλότερο σημείο του σπιτιού», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

5.000 σπίτια πλημμύρισαν στην Καρδίτσα - 896 διασώσεις

Πρωτοφανής ήταν η καταστροφή από την κακοκαιρία στην Καρδίτσα, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, 5.000 σπίτια μέσα στην πόλη έχουν πλημμυρίσει, ενώ σοβαρές καταστροφές έχουν υποστεί και 15 χωριά. Παράλληλα, έως στιγμής δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, υδροδότηση ενώ έχουν κοπεί και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την κατάσταση. 

Εξάλλου, σε σχεδόν 900 (896) απεγκλωβισμούς – διασώσεις έχει προχωρήσει έως τώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι τώρα, λόγω εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στη Θεσσαλία, που οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής δύο νεκρούς, πραγματοποιήθηκαν 727 διασώσεις. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Μακρακώμη Φθιώτιδας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από το Σάββατο, και για τέσσερις μήνες, ο Δήμος Μακρακώμης Φθιώτιδας, λόγω της κακοκαιρίας Ιανός, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε live τη πορεία του «Ιανού»:

Tα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 19/09 σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr:

Διαβάστε ακόμα:

Σάρωσε τη Θεσσαλία ο «Ιανός» - Δυο νεκροί, μία αγνοούμενη στην Καρδίτσα

ΔΕΔΔΗΕ: Η εικόνα της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Αδύνατη η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας - Θεσσαλονίκης λόγω «Ιανού»

Ν. Χαρδαλιάς: Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση στην Αρκαδία, την Αργολίδα και στα Κύθηρα